La fel ca in luna august, inceputul de luna a adus scaderi consistente pe piata bursiera locala. In lipsa prezentei investitorilor institutionali, piata a fost dominata de segmentul investitorilor de retail. Vizualizarea posibilitatii de a inregistra pierderi potentiale a produs, rapid, un sir de ordine de vanzare care a pus presiune asupra cursurilor de tranzactionare. Am avut cu adevarat o saptamana rosie la nivelul cotatiilor bursiere, dar plina de experienta investitionala.
Pietele bursiere au traversat una dintre cele slabe saptamani din ultimii doi ani. Scaderile au fost generalizate si semnificative. La fel ca la inceputul lunii august, datele privind piata fortei de munca din SUA au fost interpretate intr-o cheie de un pesimism puternic, determinand o reactie negativa pe piata americana, care s-a globalizat cu rapiditate pe toate pietele bursiere.
Ce vedem cu destula claritate este ca piata nu mai gaseste vectori valizi de crestere pe termen scurt si se concentreaza pe efectele negative pe care ar putea sa le produca economiilor si implicit burselor o decuplare a bancilor centrale de evolutiile reale din economie. Mai exact, economia americana ar putea evolua mai slab decat preconiza FED, in momentul in care a mentinut dobanzile la un nivel ridicat atat de mult timp, semnalizand ca vede un risc de inflatie mai important decat cel de stagnare economica.
Observam astfel ca pentru investorii bursieri riscul de scadere economica este mult mai important decat cel inflationist. Exista argumente pentru aceasta atitudine, intrucat marile companii navigheaza bine in medii inflationiste (reusesc sa creasca preturile a ceea ce vand pentru a-si mentine castigurile in termeni reali), insa intr-o economie care scade sunt si ele afectate.
Evident, tendinta de scadere a pietelor bursiere este legata si de zona maximelor istorice atinse in acest an. Aceste maxime stabilite in mod repetat au crescut, in mod natural, riscul de corectii. Cumva, pietele asteptau o motivatie obiectiva pentru a marca profiturile semnificative din portofoliile marii majoritati a investitorilor.
Jurnal de Bursa-09.09.2024.pdf