Editoriale

Informatii piata

Jurnal de pe frontul bursier
Pietele  bursiere au traversat o saptamana cu scaderi accentuate. Piata locala a scazut cu circa 7%, inregistrand cea mai proasta saptamana de la inceputul lunii martie - perioada de scadere datorata inceperii conflictului din Ucraina.

Corectiile importante au survenit intr-un mediu bursier in care elementele negative s-au suprapus in mod aproape perfect. Discursul presedintelui rus, Putin, care a spulberat sansele unui final apropiat al confruntarii, escalandand situatia militara, a finalizat un tablou deja puternic negativ.

Luna septembrie a adus in dezbatere, la nivelul Uniunii Europene, nevoia unor masuri prin care carnagiul din piata energiei sa fie stopat. Cresterea galopanta a preturilor va fi atacata prin masuri de plafonare, prin masuri de scadere a cererii de energie si prin impozitarea producatorilor – vazuti ca marii si nemeritatii castigatori ai preturilor mari din pietele de energie. Ca atare, intreg sectorul energetic european a intrat intr-o zona de reevaluare din partea investitorilor. Profiturile astronomice, de la jumatate acestui an, par greu de reeditat in urmatoarele trimestre. Pe bursa, aceasta atitudine s-a transformat intr-un trend de corectie a sectorul energetic european, tendinta preluata si de piata locala (BET-NG o scadere de circa 7.6% la nivel saptamanal). Iar corectia celui mai important sector al pietei locale s-a multiplicat, inevitabil, in evolutia tuturor indicilor bursieri locali.

Tot in aceasta saptamana, banca centrala americana-FED a spulberat iluziile celor care se asteptau ca dobanzile de referinta sa atinga, in curand, un plafon. Se pare ca maximele acestor dobanzi le vom vedea in prima parte a anului urmator, in conditiile in care inflatia se mentine ridicata, iar perioada de dobanzi ridicate trebuie sa fie una  mai lunga pentru a inversa curba cresterilor de preturi. Acest anunt a marit exponential sansele ca economiile dezvoltate sa treaca printr-o perioada de recesiune economica.

Combinatia de mai sus: conflict escaladat – corectii bursiere in sectorul energetic-dobanzi inalte pentru o perioada mai lunga-recesiune, nu putea sa treaca neobservata pe orice piata bursiera, inclusiv pe cea locala.

Ce este de facut? Grea intrebare pentru orice actor prezent pe piata bursiera. Daca pentru speculatori este cu adevarat dificil a lua decizii intr-o astfel de piata (dovada si lichiditatea bursiera care se mentine scazuta), pentru investitori, adica cei cu orizonturi de timp mai indelungate, spre 2-3 ani, lucrurile incep sa prinda contur. In cazul lor, se pare, ca a venit momentul pentru a incepe sa urmareasca cu atentie piata bursiera descendenta.

In acest moment, privind si spre finalul acestui an aflat sub auspiciile unei mult asteptate si temute crize de produse energetice, ne putem astepta sa mai traversam cateva luni negative, plina de volatilitate bursiera. Pe de alta parte, de o lunga perioada de timp,  atat de multe elemente negative nu au mai fost inglobate in cotatiile bursiere. Ca atare, am putea asista, in fapt, in prima parte a anului urmator, la stabilirea unui nivel minim al bursei pentru urmatorii ani.

Probabil inflatia atinge in aceasta perioada punctul de inflexiune ceea ce va insemna ca spre finalul anului vom vedea semne solide ale nasterii unui proces dezinflationist. Daca va fi asa, peste cateva luni putem spera si la aparitia unui punct de inflexiune pe graficul ascendent al dobanzilor de referinta practicate de bancile centrale, ceea ce ar sprijini din nou apetitul de risc.

Pe de alta parte criza economica, pe care o traversam, naste un motor de crestere exponential pentru urmatorii ani. Nevoie de a investi in energie, in energia verde, este de pe acum o axioma. Vorbim despre investitii masive nu doar in producerea energiei ci, mai ales, in distributie si in interconectarea retelor electrice. Specific Romaniei, proximitatea fata de zona de conflict, se poate transforma intr-un alt vector de crestere economica.

Nu in ultimul rand episodul inflationist accentuat pe care il traversam are si efecte pozitive. El reechilibreaza, macar si partial, balanta monetara din economie. Banii ieftini introdusi, in toti acesti ani, sunt "rascumparati” prin preturile crescute. Am primit banii atunci cand aveam nevoie (pentru a stinge crizele economice majore pe care le-am depasit atat de usor), iar o parte sunt retrasi prin taxarea inflationista a produselor si servicilor pe care le consumam in prezent. Pe de alta parte, inflatia forteaza revenirea la un comportament mai economic. Revalorizarea capitalului si revenirea consumatorilor intr-o zona mai selectiva insanatosesc economia. 

Oportunitatile adevarate nu apar decat in perioade de criza. Ceva cu adevarat ieftin nu poti gasi decat atunci cand unii sunt obligati, de datorii sau de apetitul de risc scazut, sa vanda. Iar pe bursa profiturile se fac atunci cand cumperi, foarte rar cand vinzi. 

Autor: Alin Brendea
inchide