Editoriale

Informatii piata

La ce ne asteptam in aceasta toamna pe bursa locala?
Implacabil, am depasit si vara acestui an. Traditional considerata o perioada lipsita de dinamism, presarata cu vacantele specifice sezonului estival, aceasta vara a fost una pozitiva pentru piata bursiera locala. Cresterea indicilor bursieri cu circa 10%, noile listari sau dinamismul pietei Aero au fost elemente care au animat viata investitorilor bursieri.

La inceputul toamnei, peisajul bursei romanesti este unul luminos. Capitalizarea pietei principale a BVB a depasit, pentru prima data, nivelul de 200 miliarde lei (crestere de peste 30% fata de inceputul anului). Impreuna cu capitalizarea companiilor listate pe piata Aero, vorbim despre o valoare ce reprezinta aproape 20% din PIB. In acest moment putem vorbi despre o piata bursiera care devine relevanta pentru economia romaneasca. Cresterea capitalizarii s-a datorat in special aprecierii cotatiilor bursiere, indicii BVB inregistrand salturi intre 13% si 30%.

Consistenta pietei bursiere interne este reflectata si de recentul anunt, al unuia dintre cei mai importanti furnizori de indici bursieri globali – FTSE RUSSELL, privind cresterea numarului de emitenti listati pe piata romaneasca ce vor face parte din acesti indici. Din cele cinci companii selectate, patru fac parte din indicii de piete emergente. Recent adaugatele OMV Petrom si Teraplast – societati cu capitalizare ridicata- cresc semnificativ ponderea Romaniei in acesti indici si implicit interesul marilor investitori institutionali pentru piata romaneasca.

Ce va face piata locala pana la finalul acestui an? Trendul de crestere va continua sau vom vedea corectii dupa o ascensiune care (depinde cum masori) se situeaza spre nivelul de +30%? Sunt intrebarile momentului pentru orice investitor.
 
In primul rand este interesant de analizat cum a evoluat piata locala in ultimii ani in acest interval (1 septembrie – 31 decembrie). Luand ca reper indicele de tip total return cel mai reprezentativ al BVB (BET-XT-TR) gasim evolutiile din tabelul alaturat pentru ultimii sase ani. Dupa cum putem vedea, aceasta perioada a anului nu este neaparat cea mai
 buna din an. Am inregistrat in general stagnari sau cresteri sub nivelul de 10%. Singura exceptie o reprezinta anul 2018, atunci cand influenta celebrei ordonante 114/2018 a determinat un efect negativ semnificativ.
 
In 2021, intram in aceasta perioada cu auspicii mai degraba pozitive. Pietele bursiere dezvoltate, la fel ca cea romaneasca, sunt in zona maximelor istorice. Cresterea economiei romanesti este una accelerata, crestere reflectata in mod clar si in rezultatele companiilor listate (cu exceptia unor companii de stat a caror inertie arhicunoscuta determina o conectare mai greoaie la un mediu economic favorabil). Concurenta pietei monetare, desi exista clare semne ale unei inflatii in crestere, este deocamdata inexistenta atata timp cat dobanzile de pe piata monetara raman in zona minimelor istorice, sub influenta bancilor centrale care vad inflatia din ultimele luni ca un  fenomen tranzitoriu.

Exista si suficiente riscuri pentru a ramane prudenti. In principal lipsa unei corectii a unui prelungit trend de crestere bursier este un factor care ar trebui sa ingrijoreze. Infirmarea tezei privind inflatia tranzitorie si accelarea acesteia ar putea prezenta un inamic puternic al maximelor bursiere internationale. Afectarea, peste asteptari, a economilor dezvoltate de limitarile impuse de noul val al pandemie Covid-19 ar putea negativa, si ea, puternic sentimentul investitorilor.

Pe plan intern o criza politica reala, cu efecte economice concrete ofera sanse pentru un scenariu negativ. La fel implementarea deficitara a mult asteptatului PNRR – vazut ca principal vector de crestere economica pentru urmatoarea perioada, ar putea reprezenta o amenintare pentru evolutia pietei bursiere.

Ca de obicei avem argumente importante pentru scenarii diferite. As miza ca scenariu principal pe o crestere reziduala de 5-7% in ceea ce a mai ramas din anul curent, desi pronosticurile in perioade de inalta incertitudine, asa cum inca traversam in prezent, sunt incercari riscante. Prezenta pe piata burisera va ramane benefica pentru investitori, asa cum, pentru buna parte dintre ei, a fost in acest an. Insa pe masura ce atingem noi maxime bursiere, iar normalizarea completa a economiei incepe sa se profileze, vom fi obligati sa devenim mult mai prudenti pe masura ce materializarea unora din riscurile enumerate mai sus va deveni mult mai probabila.


Autor: Alin Brendea
inchide