Editoriale

Informatii piata

Lectiile bursei la inceput de an

Dupa prima luna din acest an, piata bursiera locala inregistreaza o crestere semnificativa. Putem vorbi despre o surpriza placuta, daca ne uitam spre gradul de incertitudine economica, cu care am intrat in acest an.

 

In fapt, piata locala s-a inscris pe un trend global de ascensiune a burselor alimentat de revenirea apetitului de risc pe piete. Doi factori au fost foarte importanti pentru aceasta evolutie: infirmarea scenariului unei recesiuni severe in economiile dezvoltate si confirmarea aparitiei unui proces de scadere a inflatiei in marile economii.

 

Privind spre tabelul cresterilor din acest an, observam ca cele mai mare aprecieri le inregistram, in mod 

predictibil, la societati care au avut de suferit in mediul economic al anului trecut. Vorbim, majoritar, despre companii semnificativ influentate de cresterea pretului produselor energetice (fie petrol, fie energie electrica) si/sau de cresterea costurilor de finantare. Exceptii remarcabile le constituie 

societatile din domeniul energetic unde perspectivele de dividende generoase sunt cele mai interesante si BVB care continua evolutia excelenta de anul trecut, implusionata de asteptarile pozitive privind implementarea Contrapartii Centrale si ale impactului listarii Hidrolectrica.

 

Avem astfel reconfirmarea faptului ca evolutiile bursiere sunt ciclice. Factorii care influenteaza negativ, o anumita perioada, diverse sectoare economice ajung la un moment dat, invariabil, in puncte de inflexiune care reverseaza trendul negativ. Privind la evolutiile Electrica, Translectrica sau Transgaz, din ultimul an, intelegem foarte bine acest lucru. Din aceeasi perspectiva, companiile energetice ar putea, sa se stabilizeze la actualele plafoane ale cotatiilor bursiere. Acest caracter ciclic este aliatul investitorului bursier – cel care tinteste orizonturi investitionale multianuale si care poate gasi momente foarte bune de cumparare in aceste cicluri lungi ale pietelor bursiere.


Un alt lucru pe care il subliniaza inceputul acestui an este importanta sentimentului de piata. In doar trei luni pesimismul toamnei a fost inlocuit de optimismul iernii. In fond exista inca un process inflationist semnificativ, costurile de finantare se afla tot in zona de maxime iar conflictual din Ucraina nu da, inca, semne ca se va incheia curand. Si totusi pietele au recuperat aproape toata scaderea din 2022. Forta trendului bursier - care naste sentimentul optimist sau pesimist al investitorilor, tinde intotdeuna sa fie subestimata. Poate de aici si sentimentul surprizei placute din acest an…


Fluidititatea capitalului investitional este o alta realitatea pe care retestam in acest an. Fondurile investitionale, asemenea apei, tind sa se concentreze in zonele  cu potential de acumulare. Chiar daca aceste zone nu au atuuri semnificative, fluditatea capitalului le va activa. Reactivarea atractivitatii pietelor bursiere poate fi surprinzatoare pentru multi, in actualul mediu economic, insa capitalul trebuie sa circule si alege intotdeauna zona mai atractiva. Iar alegerea este una relativa, prin compararea vadurilor disponibile.


Insa cea mai importanta lectie a inceputului de an este ca investitia in actiuni ramane o oportunitate investitionala reala. Chiar si intr-o perioada cu dobanzi in crestere si cu un sistem economic ce se lupta cu o inflatie cronicizata. Aceasta realitate pare sa se consolideze in conditiile unui mediu economic indecis si greu predictibil. Si asta pentru ca entitatile economice listate stiu, prin dimensiune, capital si know-how, sa navigheze cel mai bine prin ape tulburi.


Autor: Alin Brendea
inchide