Editoriale

Informatii piata

Letargie pe bursa
In ultimele doua saptamani valoarea zilnica tranzactionata la BVB nu a mai depasit nivelul de 30 mil lei (6.25 mil euro). Dupa un inceput de luna cu rulaje mari, piata s-a linistit, volumele, valorile de tranzactionare dar si volatilitatea scazand in mod semnificativ.

Putem pune aceasta stare de fapt pe seama unor factori externi si interni. Pietele bursiere globale au stat si inca stau sub imperiul fricii determinate de epidemiea de coronavirus. Totusi vorbim despre o frica nu foarte puternica, din moment ce marile piete bursiere au atins noi maxime in aceasta perioada. Pe plan intern incertitudinea politica continua, in mod predictibil. Lipsa unei majoritati politice care sa ofera o directie clara si mai ales predictibila politicii economice este un element de incertitudine important. Incertitudinea este accentuata de situatia actuala a economiei romanesti care prezinta dezechilibre macroeconomice in crestere.

Fata de aceste argumente, oarecum generaliste, lancezeala pietei poate fi explicata, paradoxal, si de perioada raportarilor financiare. Aceste raportari se intind, aproape, pe parcursul unei luni intregi. Sezonul raportarilor financiare a fost deschis pe data de 6 februarie si se inchide pe 28 februarie. O perioada lunga, in care reactiile pietei la anunturile financiare, sunt amortizate de lipsa tabloului de ansamblu in care trebuie citite aceste informatii. Desi cunosti datele financiare ale emitentului nu poti sa le si compari cu ale celorlalti, astfel incat sa concluzionezi asupra decizie de investire sau dezinvestire.

Traversam, din nou, o perioada nespectaculoasa care reliefeaza si mai evident unele neajunsuri ale pietei locale. Ele par sa devina cronicizate, in topul listei oricarui cunoscator situandu-se lichiditatea scazuta si lipsa de dinamism pentru lungi perioade de timp. Scurtarea programului de tranzactionare ar putea fi una dintre masurile care sa faca piata mai dinamica, inscriindu-se si intr-o tendinta globala recenta. Programul de tranzactionare de 8 ore pare prea extins raportat la dimensiunea pietei si apetitul publicului de retail. Un program de maxim 6 ore ar dinamiza piata si cu siguranta ar eficientiza-o.

Piata devine tot mai dependenta de investitorii institutionali pentru a reusi volume si valori de tranzactionare onorabile. Iar acest lucru va continua si, din pacate, se va accentua atata timp cat investitorul de retail va fi sprijinit doar verbal/declarativ. Incorsetat de reglementari prea stricte (nepotrivite unei piete ce ar trebui sa creasca, ci nu sa se consolideze)  pentru deschiderea unui cont de investitii, pentru a primi consultanta sau pentru a comunica pur si simplu cu un broker, publicul de retail ramane reticent si prea putin prezent. Capitalul sau va ramane latent, sub forma de economii sau va fi investit prin intermediari financiari, de genul fondurilor de investitii. Bursa ar trebui sa fie pentru oameni, nu doar pentru companii sau institutii…

Probabil finalul lunii februarie va fi punctul de unde piata va redobandi dinamism. Odata dezvaluit tabloul complet al rezultatelor financiare, investitorii isi vor putea face calcule in privinta dividendelor asteptate. Acestea vor fi, iarasi, net superioare dobanzilor bancare, iar aceasta realitate va oferi un bust de energie pietei locale.


Autor: Alin Brendea
inchide