Editoriale

Informatii piata

Linistea dinaintea furtunii?


Piata bursiera romaneasca pare lipsita de idei. Volatilitatea a scazut la cote greu predictibile in urma cu cateva saptamani in timp ce valoarea tranzactionata se afla in zona minimelor acestui an. Desi pietele straine au avut, in ultima perioada, evolutii interesante iar contextul intern ramane inca caracterizat de incertitudine piata autohtona pare sa nu mai aiba forta de a reactiona la stimulii care in trecut provocau miscari ample.


Ce determina aceasta stare de apatie? Cat mai poate ea continua? Sunt intrebari la care raspunsul nu poate fi transant. In primul rand trebuie sa tinem cont de volatilitatea excesiva a ultimului an. Cresterile foarte mari, urmate de scaderi semnificative au facut ca de la luna la luna valoarea detinerilor de actiuni sa fluctueze puternic. Aceste fluctuatii au fost insotite de o serie de stiri deseori contradictorii care au intretinut in permanenta o stare de alerta si confuzie pe piata. Pratic am traversat o perioada mai mult decat obositoare pentru investitori, care instinctual simt in prezent nevoia unui ragaz pentru a reanaliza pozitia pe care se afla, tendintele bursei si poate pentru a-si redefini profilul de risc pe baza experientei din ultimul an.


Pe de alta parte intram intr-o perioada a raportarilor financiare. Toti emitentii listati vor anunta situatia aferenta primului semestru. Aceste anunturi ar putea oferi un raspuns la intrebarea in jurul careia s-a centrat evolutia pietei globale in ultimele luni: cat de sustenabila este revenirea economica globala. In functie de rezultatele financiare anuntate dar mai ales de perspectivele de afaceri pe care marile companii le vor face publice investitorii isi vor pastra prudenta sau vor determina un nou trend al pietei.

Nu in ultimul rand sezonul estival este asociat unei activitati mai reduse pe pietele financiare prin prisma lipsei temporare a unora dintre actorii importanti fapt ce determina amanarea a numeroase decizii de investitie.

Cat poate dura aceasta stare de lancezeala a pietelor? In mod predictibil nu foarte mult. Frica sau lacomia, chiar daca nu au fost prezente in ultimele saptamani, vor actiona din nou in scurt timp. Este nevoia ca investitorii sa capete noi paradigme. Iar ele tocmai se formeaza. In momentul in care vor exista mai multe certitudini privind sansele ca economia globala sa continuue ascensiunea ultimelor luni vom avea un declic pe piete cu efect imediat in revenirea la o volatilitate ridicata.

Pe plan intern evident ca pesimismul general care imbiba orice discurs economic are si el un puternic rol de anestezic al initiativei investitionale. Echilibru intre preturile joase, atractive si incertitudinea ridicata pe termen scurt tine captiva orice tentativa de asumare semnificativa de riscuri. Insa sa nu uitam ca piata nu iubeste generalitatile, in sensul ca deseori atunci cand opinia devine generala nu mai este mult pana la schimbarea trendului. Ca atare este posibil (desi poate parea multora fantasmagoric in acest moment) ca tusele grele de pesimis din acest moment sa se mai atenueze in saptamaniile care vor urma.

Ca atare nu cred ca suntem in postura de ne premia cu o vacanta lunga sperand ca piata va ramane mult timp pe o evolutie laterala in conditii de lichiditate neatractiva. Desi poate nu ar fi cel mai prost scenariu, nu avem inca mediul necesar pentru astfel de evolutii. Din pacate sau din fericire piata va continua sa fie dominata, si in luniile care vor veni, de miscari ample care vor obliga la o vigilenta crescuta.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
16 iulie 2010


Autor: Alin Brendea
inchide