Oarecum asteptat, BNR a decis la inceputul acestei saptamani sa coboare rata dobanzii de politica monetara de la 5% la 4,5% pe an. Miscarea reprezinta practic o confirmare a relaxarii politicii monetare anuntata de BNR, declaratiile ulterioare alimentand asteptarile pentru o noua scadere a dobanzii pana la finalul anului. S-a format un trend, iar BNR da dovada de agresivitate, in prezent discutandu-se de dobanzi de 4% si sub 4% pentru anul urmator.
Ce reactii a determinat aceasta decizie? Cred ca unul dintre efectele masurabile este evolutia bursei dupa acest anunt. Preturile actiunilor au crescut in aceasta saptamana, avand cel mai probabil drept catalizator tocmai deciza BNR. Temerile in privinta unor randamente tot mai mici incep tot mai mult sa motiveze un flux de bani dinspre depozitele bancare catre piata de capital. Desigur, cele doua plasamente nu sunt comparabile din punctul de vedere al riscului, insa cred ca apare o presiune la nivelul detinatorilor de capital.
Obositi de aceeasi atitudine defensiva si care din ce in ce mai putin asigura randamente multumitoare, incep (sau vor incepe), si investitorii autohtoni, sa isi indrepte o parte din capital spre active riscante (actiuni). Nu este o premiera aceasta reactie, politica monetara a Rezervei Federale in SUA contribuind decisiv la rebalansarea capitalurilor, efectul fiind acela ca Dow Jones si S&P au atins cotatii istorice.
Fara sa iesim din tipar, si noi tindem sa avem aceeasi reactie. In lipsa unui alt eveniment pe care sa il consideram catalizator, startul cresterilor din aceasta saptamana a fost sustinut de scaderea ratei dobanzii. Este drept ca ulterior actiunile au beneficiat de un factor pozitiv suplimentar si anume stirea prin care a fost anuntata intrarea pe piata romaneasca a celui mai mare fond suveran din lume, influenta fiind insa doar de ordin psihologic deoarece acest anunt se refera la investitii de apoximativ doua milioane de euro pe care fondul norvegian (The Government Pension Fund Global) le-a realizat in 2012 la BVB.
Revenind la intrebarea din titlu, cu greu am putea raspunde afirmativ. Randamentele in scadere vor determina o redirectionare a banilor, iar bursa nu are cum sa nu devina o alternativa de luat in calcul. Coroborat si cu listarile anuntate de stat, piata de capital se va confrunta in urmatorul an cu un aflux de capital. Mergand pe acest scenariu, investiile vremelnice se vor dovedi castigatoare.
Simion Tihon
Broker
9 august 2013
Autor: Simion Tihon