Editoriale

Informatii piata

Mai sunt dividendele un catalizator de crestere pentru bursa?

In primele patru luni din 2015 Bursa a evoluat sub asteptari, acest aspect fiind resimtit mai cu seama din cauza evolutiilor ascendente inregistrate de burse precum cea din Germania. Decorelarea s-a produs cu precadere dupa momentul in care Banca Central Europeana si-a inceput programul de stimulare economica. Avem asadar un avans de aprox. 5% la nivelul indicilor bursieri si o exceptie, BET-NG, singurul indice care este in scadere fata de valoarea de la inceputul anului.

Contextul in care a evoluat piata de capital autohtona in primul trimestru:

- Asa cum spuneam mai sus, infuzia de lichiditati a BCE a produs o concentrare a investitiilor spre pietele mai puternice din zona euro, indicele DAX ajungand la un moment dat sa aiba un avans de peste 20 de procente, in contextul unui euro tot mai slab in fata monedei americane.

- Tot in acest inceput de an ne-am confruntat cu temerile produse de conflictul din Ucraina si totodata de perspectiva europeana a Greciei. Ambele probleme au ramas nerezolvate, insa par sa-si fi pierdut din puterea de a demotiva investitorii.

- Raportarile din februarie ale rezultatelor companiilor de pe piata locala pentru T4 2014, au fost in general bune, cu o exceptie, Petrom, unde pretul petrolului si elementele speciale au determinat o scadere considerabila a profitului.

- Parcursul listarii secundare a Fondului Proprietatea pe bursa din Londra a fost elementul principal ce a determinat volatilitatea pretului actiunilor FP – cea mai lichida companie de la BVB.

In aceste conditii, nu putem spune ca piata a beneficiat de un cumul de factori negativi, insa orientarea banilor catre pietele din zona euro a dus la o piata apatica, cu o lichiditate slaba.

Revenind la intrebarea din titlu, rezultatele financiare pentru 2014 ale companiilor listate, permit acestora acordarea unor dividende cu randamente ridicate, ce se apropie de 10% in unele cazuri (aceste randamente ar fi de invidiat pe pietele dezvoltate) si totodata pastrarea unor resurse in cadrul companiilor care sa le permita realizarea de investitii.

Deocamdata, aceste dividende nu par sa fi motivat investitorii, poate si din cauza faptului ca anul acesta este atipic, in sensul ca datele de inregistare s-au raspandit pe intreaga perioada a verii. Altfel spus, lipsa de reactie de pana acum ar putea fi justificata pe de o parte de o concentrare cu intarziere a investitiilor pe piata romaneasca si pe de alta parte de faptul ca datele cum-dividend nu mai sunt la inceptul lunii mai.

In acest context, anul acesta vom avea rezultatele financiare pe primul trimestru, inainte de datele de inregistrare stabilite in AGA si deci in urmatoarele saptamani ne putem astepta la o crestere a volatilitatii. Asteptarile sunt in general optimiste si ca atare putem asista la o crestere a interesului detinatorilor de capital pentru actiuni ale companiilor listate la bursa.

In concluzie, dividendele cred ca sunt si vor ramane in continuare catalizatori de crestere pentru piata, mai ales in contextul dobanzilor mici la depozite si al randamentelor scazute pe piata monetara. In plus, aceasta apatie ar putea sa insemne de fapt o consolidare a pietei romanesti premergatoare trecerii la statulul de piata emergenta.

Simion Tihon
Broker
30 aprilie 2015


Autor: Simion Tihon
inchide