Editoriale

Informatii piata

Memento 15 septembrie 2008
Azi se implinesc 9 ani de la evenimentul care a marcat inceputul financiar al acestui secol – falimentul uneia dintre cele mai mari banci de investitii: Lehman Brothers. Momentul 15 septembrie 2008 este borna care a marcat intrarea in zona de turbulente maxime ale pietelor financiare. Pana in primavara lui 2009 am traversat una dintre cele mai terifiante momente ale pietelor bursiere din intreaga lor istorie.

Folosind o tehnica cinematografica si reintrand in atmosfera acelor zile este mai mult decat incitant sa vedem, acum cu ochii realitatii, ce a insemnat caderea Lehman pentru piata locala.
 
In primul rand trebuie sa remarcam timingul extrem de prost pe care piata locala l-a traversat atunci. Momentul unic al aderarii la Uniunea Europeana era sortit a asigura o crestere de substanta, dar si de calitate pietei locale. Lipsa de dezvoltare a acesteia din perioada anilor 90 putea fi rapid estompata de o accelerare datorata acelui context economic unic. Insa, in loc de crestere a urmat furtuna perfecta…
 
Dupa 9 ani indicele BET a crescut cu circa 67%. Daca adaugam si dividendele platite in acest 9 ani putem vorbi de o dublare a pietei. Cine ar fi cumparat actiuni in ziua falimentului Lehman Brothers si-ar fi dublat suma investita.
 
Volumele de tranzactionare s-au dublat si ele. Meritul acestei evolutii poate fi acordat investitorilor institutionali. In special al celor autohtoni, categorie in cadrul careia fondurile de pensii locale domina in acest moment piata locala.
 
Numarul conturilor de investitii deschise a crescut cu 50% in aceasta perioada, o crestere mult sub asteptari si potential. Din cele peste 70.000 de conturi doar circa o treime realizeaza la nivel anual operatiuni bursiere, ceea ce din nou este foarte putin. 
 
Singura scadere o inregistram pe piata intermediarilor. Aici inregistram o injumatatire a numarului firmelor de brokeraj si/sau bancilor care intermediaza pe piata locala. Dupa unghiul din care privim aceasta evolutie putem vorbi fie de o consolidare a industriei de intermediere, fie de o restrangere a numarului celor care au reusit sa se mentina intr-o piata care genereaza prea putine venituri si prea multe reglementari.
 
La nivelul emitentilor, schimbarile sunt cele mai spectaculoase. Au aparut companii de calitate, in special din zona companiilor de stat. Romgaz, Electrica, Fondul Proprietatea sau mai nou Digi sau Medlife sunt companii de top ale bursei actuale. Noile companii listate in aceasta perioada reprezinta aproape jumatatea din capitalizarea indicelui BET, iar ca numar sunt majoritare.
 
Punctand principalele cifre ale pietei locale de capital putem vorbi de un progres in aceasta perioada, desi acum 9 ani multi se intrebau daca va mai exista o piata bursiera si nu doar in Romania. Acest lucru ne arata o oarecare vigoare a bursei locale care trebuie salutata. Putem vedea, acum, "accidentul” Lehman Brothers ca un accident sau, din contra, ca un instrument pentru consolidarea pietei locale.
 
In definitiv, pe termen lung, tot ce este viabil se dezvolta, chiar daca aceasta dezvoltare se intampla pe cale naturala. Iar asta e si povestea bursei romanesti.


Autor: Alin Brendea
inchide