Editoriale

Informatii piata

Mic ghid pentru vremuri dificile
Lebada neagra era o metafora pentru a defini o cunoscuta teorie a evenimentelor propusa de Nassim Nicholas Taleb. Conform acesteia exista evenimente neasteptate ce au consecinte si impact major, si care modeleaza istoria. Datorita raritatii sunt imposibil de estimat, in mod statistic, desi, privite colectiv, au roluri mult mai importante decat evenimentele normale. Lebada neagra s-a transformat din metafora in realitate!

Lupta intregului mapamond cu epidemia COVID-19 s-a metamorfozat, predictibil, intr-o criza economica. Specific acestei crize este ca ea nu are un declansator economic. O pandemie este un scenariu mult mai infricosator decat orice dezastru economic. De aici si nivelurile foarte mari de frica, de incertitudine prezente pe piata, in ultimele saptamani. 

Practic, vorbim despre prima recesiune indusa artificial, prin oprirea mecanismului economic - am ales sa blocam economia pentru a proteja sanatatea publica. Mecanismul economic nu avea probleme de functionare semnificative si ca atare exista speranta sa vedem o repornire mult mai rapida a acestuia, in momentul in care acest lucru va fi posibil.

Revenirea pietei va fi dependenta in special de politicile guvernamentale si mai putin, de aceasta data, de actiunile bancilor centrale. Lectia ultimei crize majore (din 2008/2009) este aceea ca trebuie intervenit cat mai rapid, cu masuri cu impact semnificativ pe piata. Probabil vom avea programe guvernamentale ample de sprijin in toate economiile importante. Initiative de amploare ale guvernelor, ale FED, FMI, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, etc., incearca sa sustina pe linia de plutire o economie afectata atat de socul lipsei de cerere (in foarte multe sectoare) dar si al lipsei de oferta.

Ce mijloace ar putea folosi investitorii pentru a se orienta intr-o astfel de piata? In primul rand ar trebui sa spunem ca multi indicatori, multe instrumente tind sa devina nefunctionale in vremuri atat de tulburi.  

Un exemplu este domeniul analizei tehnice, unde volatilitatea exacerbata si stirile neasteptate determina evolutii atat de impredictibile incat anuleaza multi dintre indicatorii ce pot fi folositi in perioadele de normalitate. Poate doar cei care urmaresc psihologia de masa a investitorilor si ofera anumite indicatii generale de trend sa fie mai utili (cum ar fi, de exemplu retragerile Fibonacci).

Analiza fundamentala ar putea fi un instrument mai bun de lucru. In sensul ca ar putea mai usor sa opreasca impulsul emotional de a actiona. Acum este nevoie, mai mult decat oricand, de lucidititate si stapanire de sine. Ne luptam nu doar cu frica de pierdere ci si cu cea fata de nefolosirea avantajului preturilor scazute. Prin prisma analizei fundamentale ar trebui sa analizam societatile privind spre valoarea intriseca a acelor active pe un orizont de 3-5 ani, nu privind la orizonturi de timp de ordinul lunilor. Fie ca vorbim despre politica de dividend, despre cash-flow-ul societatilor sau despre stabilitatea financiara a companiilor, vorbim despre instrumente ale analizei fundamentale care si ele pot fi folosite cu anumite greutati in aceasta perioada.

Politica de dividend devine mai impredicitibila decat oricand in ultimii ani. Acordarea unui dividend semnificativ fata de pretul actiunilor este un element principal in alegerea unei companii in astfel de momente. Din pacate doar in cazul companiilor de stat exista un grad mai ridicat de certitudine privind acordarea de dividende. Avem deja exemple precum Erste Bank, BRD, Purcari la care desi exista profituri si lichiditati acordarea de dividend este suspendata pana la reintrarea intr-un context economic mai stabil.

Cash-flow-ul companiilor sunt variabilele economice cel mai greu de estimat. Chiar emitentii transmit semnale privind greutatea/imposibilitatea de a fundamenta intr-un mod adecvat un BVC pe anul curent. Probabil aceste informatii, foarte valoroase pentru investitori, ar putea sa fie publicate/actualizate in urmatoarele saptamani. Putem spune că lichiditatea și stabilitatea financiară, nivelul de îndatorare și structura datoriilor sunt criterii extrem de importante în perioade precum aceasta. Sunt criterii care indica sansele unei companii de a traversa perioada urmatoare si de iesi din criza.

Profilul de risc al fiecarui investitor devine esential intr-o astfel de perioada. Proportia de cash din contul de investitii, structura sectoarelor economice in care mentine sau multiplica investitii ar trebui sa fie in concordanta cu acesta.

In acest sens avem sectoare economice care ar putea traversa, teoretic, mai bine criza economica. Sunt sectoare care nu isi intrerup activitatea si care produc marfuri/servicii cautate, indispensabile si in timpuri de criza. Ma refer la sectorul de utilitati, pharma, bunuri de stricta necesitate. Sectorul telecomunicatilor si cel de tehnologie ar putea fi si ele enumerate.

Pe de alte parte cei cu apetit mai mare de risc pot tintii spre sectoare ciclice, dintre cele care revin dupa ce criza este depasita (servicii financiare, bancar, material, s.a.). Ar trebui selectate societatile care au o lichiditate buna si grade scazute de indatorare, adica cele care ar putea rezista si astfel ar putea acapara cota de piata mai mare dupa normalizarea vietii economice.

In acest moment piata se focuseaza la datele privind pandemia: cazuri noi, decese, evolutii medicale. Va urma a doua etapa care, economic vorbind, ar putea fi mai dureroasa si anume sa evaluam daunele suferite de economia globala. Doar atunci vom putea estima rapidititatea cu care circuitul economic va putea fi adus la un minim 80% fata de ce insemna functionarea lui la inceputul anului curent.

Toate scaderile de amploare ale pietei din ultimii ani (criza financiara din 2008, criza datoriilor din zona Euro, scaderile generate de ordonanta 114/2018) au urmat acelasi tipic: scadere, revenire initiala, retestarea minimelor, inscrierea pe un trend de crestere sustinut. Vedem mai jos graficul ultimei scaderi de amploare a pietei din 2018:



Prezenta pe o astfel de piata este obligatorie pentru un investitor, fie si la nivel informational. Ar trebui sa nu se grabeasca, sa isi stabileasca intervale mai largi de minim ale actiunilor tintite, si odata atins acel interval sa inceapa sa cumpere treptat astfel incat  sa isi fac un stoc de actiuni la preturi cat mai mici. Cautarea minimelor a fost intotdeauna o greseala. Emitentii care vor depasii aceste momente vor stabili, in urmatoarele luni, minime multi-anuale.

Ca atare este bine sa detii disciplina de a investi si in astfel de perioade. Diversificarea portofoliilor, pentru a estompa riscurile specifice diferitelor actiuni, si revizuirea profilului de risc sunt ingredientele esentiale pentru aceasta perioada.


Autor: Alin Brendea
inchide