Editoriale

Informatii piata

Mica analiza a primului trimestru

La inceputul anului curent, bursa romaneasca era creditata cu sanse mari sa repete performanta pozitiva a anului trecut. De la unanimitatea predictiilor de crestere (atat pentru bursa interna cat si pentru cele externe) pana la factorii macroeconomici - dobanzi minime si crestere economica semnificativa, toate elementele conduceau spre o crestere a pietei bursiere.

Dupa primul trimestru indicele BET-BK – cel mai nou si mai reprezentativ indice de pe piata romaneasca – inregistra o scadere de peste 5%. Ce indica aceasta scadere, de ce asteptarile initiale nu au fost confirmate?

In primul rand ar trebui sa vedem ce noutati a adus acest trimestru, ce stiri pozitive si negative au fost incluse in preturile de tranzactionare. Din pacate stirile pozitive au fost putine. Cu exceptie anuntului unei cresteri economice surprinzatoare in ultimul trimestru al anului precedent si al unei palide reveniri a consumului, nu am avut alte elemente pozitive. Pietele externe desi au avut un moment de corectie la finalul lunii Ianuarie au revenit intre timp la noi maxime.

In schimb, influentele negative au fost, evident, mult mai numeroase. La nivel politic ruperea USL mai rapid decat se preconiza a dus, din nou, incertitudinea politica intr-o zona mai ridicata, chiar daca la nivel guvernamental a fost evitata o criza politica. Evident principalul eveniment negativ a fost legat de criza din Crimeea, fapt care a asezat Romania la granita unei zone cu potential conflict.

Privind spre mediul economic intern, cresterea taxelor coroborata cu o slaba colectare a veniturilor bugetare au subrezit pozitia Guvernului de motor al unei economii ce functioneaza inca la turatie minima.

La nivelul pietei bursiere evenimentele negative au provenit mai ales din zona politicii de dividend. Pe sectorul SIF politica de dividend a dezamagit cel mai mult, companii care traditional ofereau randamente ale dividendelor mari schimbandu-si radical politica in acest domeniu (de ex. SIF3). Nu in ultimul rand, scaderea pretului de tranzactionare al energiei electrice a produs efecte pe bursa, cea mai afectata companie fiind Nuclearelectrica – dependenta in ceea mai mare masura de evolutia acestui pret.

Balanta evenimentelor negative cantareste evident mai greu. Insa, e suficent pentru a explica scaderea din primul trimestru? As spune ca nu. Bursa este intotdeauna o chestiune subiectiva. Aceleasi evenimente produc efecte diferite in perioade diferite. Aceleasi informatii sunt analizate diferit de diferiti investitori…in definitiv asa se formeaza o piata.

Problema pietei romanesti ramane mereu aceasi – lipsa profunzimii. In primul trimestru prezenta investitorilor institutionali s-a rarefiat, in special in a doua parte a intervalului. Mai mult, prezenta acestora pe piata principala a fost si mai discreta, tranzactiile DEAL (…o chestiune de inteligenta a pietei romanesti) fiind preferatele acestora. Ca atare, piata a ramas, nepemis de mult, la mana investitorilor de retail autohtoni. In acest fel, viziunea pesimista din economie s-a transmis si spre bursa, iar bursa din barometru al economiei a devenit, pe termen scurt, un rezumat ale acesteia…

Pare acum ca s-a pierdut un moment bun ale pietei inregistrat la inceputul anului, iar pesimismul incearca sa redevina dominant. Sa fie cu adevarat un rateu sau doar o amanare a unor evolutii pozitive? Este greu de dat un raspuns.

Fundamental, bursa romaneasca isi pastreaza intacte sansele de crestere. Preturile sunt mici, concurenta depozitelor mai slaba ca oricand, randamentele dividendelor mai atractive ca oricand. Posibilitatea ca economia europeana sa isi continue revenirea precum si posibilitatea de a reprimi calificativul investment grade la finalul acestui an sunt, in continuare, factori pozitivi.

Paradoxal principalul factor de risc este legat de bursele externe. Evolutiile diferite din ultimii ani ne pot pune in postura ca pe baza diferentialul creat in aceasta perioada, sa inregistram scaderi pe o corectie a burselor externe care au crescut extrem de mult in ultimii ani. Graficul de mai jos (comparatie BET-XT cu S&P500 in ultimii 3 ani este sugestiv in acest sens).


                                                                                                                                                                                       sursa:www.ktd.ro

Evident nu este un moment simplu de a face prognoze. Avem subevaluare fundamentala, dar ne lispsesc ingredientele sa o fructificam. Piata ramane fragila la contextul extern si saraca in lichiditate.

Putem spune ca merita, ca si investitor, sa fii prezent pe o astfel de piata - recompensa ar trebui sa fie primita in a doua parte a anului- insa cu siguranta perioada nu este cea mai facila, prudenta si inspiratia fiind factori importanti in aceasta perioada.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
4 aprilie 2014


Autor: Alin Brendea
inchide