Editoriale

Informatii piata

Mos Craciun vine la BVB si aduce dividende
Pietele de capital din intreaga lume traverseaza de la inceputul lunii octombrie o perioada de volatilitate ridicata. Cel mai probabil, pe pietele internationale se decide in aceasta perioada daca este sau nu un punct de cotitura. Ori poate miscarile pietei din SUA vor convinge Rezerva Federala sa aiba o atitudine mai rezervata in privinta cresterilor viitoare de dobanda, caci pana la urma de aici a plecat totul la inceputul lunii octombrie. In tot acest context, piata noastra de capital si-a aratat indiferenta la corectiile de peste ocean si din vestul Europei, inregistrand o evolutie usor pozitiva in ultima luna si jumatate. In plus, finalul de an aduce o noua sesiune de dividende.

Investitorii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti vor primi dividende in preajma Craciunului. Este un cadou pe care statul il face investitorilor dintr-o nevoie evidenta de resurse banesti. Daca anul trecut solicitarea statului pentru dividende suplimentare a fost facuta la mijlocul lui octombrie, anul acesta deja incepusem sa renuntam la aceasta idee, ramanand insa varianta dividendelor trimestriale – lege ce a intrat anul acesta in vigoare. Insa, in ultimul moment, Statul solicita companiilor unde este actionar majoritar sa acorde dividende din "rezultatul reportat” sau din "alte rezerve”. 

Nuclearelectrica, Transgaz si Romgaz  vor vira dividende suplimentare intre Craciun si revelion, mai exact, pe 28 decembrie, probabil ultima zi de tranzactionare din an. Decizia pare sa fi fost luata in mare graba si sub o presiune ridicata probabil pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 3%, pentru ca nu se explica altfel comunicatul ambiguu de la Romgaz, schimbarea dividendului solicitat la Romgaz in mai putin de o saptamana sau faptul ca inca nu cunoastem cat va fi dividendul suplimentar la Transelectrica, insa stim ca pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din 14 decembrie, primul punct pe ordine de azi este legat de dividendul suplimentar. 

Dividendele intra in prim-plan si la companiile private. Sezonul de raportari financiare pentru trimestrul trei s-a incheiat si ca atare, deja putem face estimari in privinta dividendelor pe care le vor acorda companiile la anul din profitul pe 2018. Avem chiar situatii in care companiile private fac uz de noua legislatie si isi propun sa acorde dividende din rezultatul la noua luni: Alro a propus un dividend de 0,45 lei/actiune (randament de peste 13%). Revenind la situatiile financiare de la T3 2018 si estimarile de dividende, rezultatele companiilor in care statul este actionar majoritar sunt in general mai slabe decat anul trecut si ca atare, ne putem astepta la dividende mai mici. Dintre companiile unde statul este actionar majoritar si care sunt incluse in indicele BET, avem trei societati care au inregistrat profituri mai mici decat in perioada similara a anului trecut: Romgaz, Transgaz si Conpet. Cresterea profitului de la Nuclearelectrica alaturi de trecerea pe profit a companiei Transelectrica (anul trecut a inregistrat pierderi si nu a acordat dividende) nu acopera rezultatele in scadere de la Romgaz, Transgaz si Conpet, astfel ca per total, ma astept la dividende mai mici.

Chiar daca fiecare a beneficiat de un anumit context, societatile din BET unde statul nu este actionar majoritar au avut o dinamica pozitiva a rezultatelor financiare: Petrom +44% (pe fondul cresterii cotatiei petrolului), BRD +7% (in contextul cresterii dobanzilor), Banca Transilvania +25% (principalul factor fiind tot dobanzile mai mari) si Electrica (EL) – rezultatele consolidate arata o triplare a profitului. In consecinta, de la aceste companii ne putem astepta la acordarea unor dividende mai mari decat cele de anul trecut. 

In concluzie, dividendele pe care statul le pune sub brad vor fi probabil principalul punct de atractie pentru investitori in luna decembrie. Sunt sanse mari ca astfel sa incheiem un capitol si anume cel al beneficiilor acordate din rezultatul reportat si in alte rezerve, motivul fiind foarte simplu: companiile acestea vor ajunge la fundul pusculitei. Si cum rezultatele societatilor in care statul are peste 50% din capital incep sa aiba o dinamica negativa, nu este exclus ca in urmatorii ani piata noastra sa nu mai fie una doar a dividendelor, ci una in care decizia de investitie sa fie dictata din ce in ce mai mult indicatorii financiari, de perspectivele companiilor si mai putin de "mreaja” dividendelor.


Autor: Simion Tihon
inchide