Finalul de an era asteptat cu sentimente amestecate. Scadere indusa de corectiile externe?, stagnare datorata apatiei specifice perioadei de Sarbatori?, crestere statistica a pietei la trecerea dintre ani (asa-numitul Santa Claus rally)? ori cresteri datorate datelor de inregistrare pentru acordarea dividendelor? Erau intrebari cu care populam discutiile investitionale la inceputul lunii curente.
2018 a fost un an al temerilor legate de modificari legislative in domeniul fiscal, modificari despre care se vorbea chiar din anul precedent ( vezi tematica pilonului 2 de pensii care, deja, este una cu vechime). Vara acestui an era momenul in care ne era promis un astfel de pachet legislativ. Insa a trecut si toamna iar noutatile intarziau sa apara. Intrarea in luna decembrie echivala, intr-o lume rationala, cu amanarea pentru anul urmator a unor astfel de propuneri/discutii….
Data de 19 decembrie si-a facut loc in istoria bursei romanesti. Cea mai mare scadere a bursei romanesti ,la nivel de zi, din ultimii 9 ani. Anuntarea in seara de dinainte a numeroase masuri de natura fiscala a lasat urme adanci direct de la deschiderea sedintei de tranzactionare.
Sursa: ArenaXT
Asa arata graficul anului curent pentru indicele BET-XT-TR, un indice reprezentativ pentru piata romaneasca care tine cont si de dividendele incasate de catre companii. O scadere de peste 15% care a anulat cresterea unui an intreg, in doar 3 sedinte de tranzactionare!
Nu are sens sa discutam calitatea, rationalitatea sau utilitatea modificarilor fiscale sau de alta natura propuse, intrucat nu stim daca si in ce format va adopta Guvernul (la momentul in care scriu aceste randuri) modificarile propuse.
Insa accesam multe intrebari la care nu avem raspunsuri in acest moment. De exemplu ce fel de propuneri legislative pot fi acelea care sa determine o astfel de scadere? Cum masuri cu un astfel de impact au aparut parca din eter in spatiul public fara sa fie in niciun fel discutate sau analizate?
Cum au fost calculate procentele si cifrele enuntate? De ce bursa pare sectorul cel mai afectat de catre aceste masuri?
Sunt multe intrebari la care nu avem raspunsuri acum. Un 2018 pozitiv s-a transformat intr-unul negativ. La nivelul evolutiei indicilor bursieri, insa negativ mai ales prin prisma incertitudinii extrem de ridicate in care ne plasam in acest moment. Previziunile pentru 2019, strategiile de tranzactionare sau politica de portofoliu sunt efectiv blocate intr-o asteptare cu accente irationale.
Nu putem decat sa speram ca rationalitatea, bunul simt economic si calculul economic corect se vor reatasa, cat mai rapid, pietei noastre bursiere. Traim din nou istorie pe bursa si asta, o stim din trecut, nu este cea mai buna perioada. Traversam o perioada cu riscuri si oportunitati extreme ce populeaza piata in aceste zile. Dramatic si incitant final de an!
Autor: Alin Brendea