Editoriale

Informatii piata

Nevoi si asteptari - relatia client broker (II)


Investitorul independent

Asa cum am prezentat intr-un material anterior, o sa incercam sa detaliem modurile de lucru dintre un client si un broker, relatia dintre cei doi si principalele caracteristici ale acesteia. Plecand de la reperele stabilite de catre fiecare investitor si prin prisma echilibrului care trebuie sa fie implementat de catre broker, exista 3 tipuri de colaborare.

Astazi vom discuta despre relatia de baza dintre un investitor si un broker, aceea simpla, in care rolul brokerului este de a intermedia intructiunile clientului. Investitorul care se potriveste acestui gen de relatie este acela care are o experienta destul de mare pe piata bursiera, astfel incat intotdeauna sa cunoasca riscurile si oportunitatile pe care si le asuma. Un astfel de investitor ar trebui sa aiba cel putin 1-2 ani de activitate in piata, timp in care sa fi invatat foarte multe elemente care sa il ajute sa poata lua decizii in cunostinta de cauza.

Aici trebuie evitate greselile care se fac in mod frecvent si anume faptul ca multi dintre investitori aleg sa isi administreze singuri investitiile desi nu au nici experienta nici cunostintele necesare. Acest lucru se intampla atunci cand in special din cauza costurilor, clientii aleg sa nu apeleze la consultanta unei persoane specializate. Trebuie sa specificam aici faptul ca pierderile pe care un investitor le poate avea nu vin din cauza costurilor pe care acesta le are ci din faptul ca deciziile de investitii se iau in necunostiinta de cauza. De aceea un client care alege sa investeasca pe cont propriu trebuie sa se evalueze foarte bine si sa ia in calcul toate aspectele activitatii investitionale.

Pe langa aceste lucruri clientul trebuie sa aiba suficient timp pentru a se informa in permanenta, trebuie sa aiba acces la resurse informationale importante cum ar fi analize fundamentale, grafice, stiri, samd. Cel care alege o astfel de varianta nu considera faptul ca o alta persoana ar putea sa-l ajute in luarea deciziilor si se bazeaza doar pe convingerile sale. Pentru acest gen de investitori brokerii trebuie sa puna la dispozitie cat mai multe surse de informare, cat mai multe date on-line si cat mai multe instrumente prin care clientul poate sa isi faca propriile analize bazate pe cunostintele si experienta sa.

Brokerii care lucreaza cu agest gen de investitori trebuie sa raspunda nevoilor acestora si sa execute intructiunile primite intocmai fara a oferi sfaturi si opinii personale. Sigur ca in masura in care investitorul intra in anumite situatii care aduc pierderi certe, brokerul este obligat prin codul profesional sa semnaleze imediat acest aspect clientului.

Un investitor de acest gen asteapta de la brokerul cu care colaboreaza o relatie foarte corecta si bazata pe reguli foarte clare. Clientul nu astepta sfaturi particularizate pentru contul sau de investitii, el fiind interesat in special de modul de executie a ordinelor, de serviciile conexe pe care le primeste (informari, rapoarte, etc.) si de costurile pe care trebuie sa le plateasca.

Acest gen de colaborare intre investitor si broker se recomanda doar pentru cei care au experienta, timpul si preocuparea necesara. In mod normal nu foarte multi clienti aleg acest mod de lucru deoarece le lipseste cel putin una din caracteristicile de mai sus. Inainte de a opta pentru un mod de lucru sau altul, cel mai bine este sa purtati o discutie foarte detaliata cu brokerul dvs pentru a va informa asupra tuturor aspectelor.

In materialele urmatoare vom detalia ce inseamna sa investesti alaturi de consultanta unui broker si carui gen de investitori se potriveste aceasta forma de colaborare.


Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni Prime Transaction
19 februarie 2010


Autor:
inchide