Editoriale

Informatii piata

Nevoi si asteptari - relatia client broker (IV)


Investitia administrata de catre broker

Seria de materiale care prezinta modul de lucru dintre un client si un broker continua cu ultima forma de colaborare, in speta contul de investitii administrat de catre un broker. Acesta este un mod de lucru preferat de catre multi investitori care aleg sa incredinteze investitiile in administrarea unui profesionist in domeniu.

Cui se adreseaza acest mod de lucru si de ce ar alege un investitor o astfel de colaborare?

In principal investitorii care nu au suficient timp, cunostinte sau disponibilitate in domeniul pietelor financiare aleg sa incredinteze unui broker deciziile investitionale. O alta categorie de investitori merg pe aceasta varianta deoarece constientizeaza faptul ca un profesionist poate sa administreze in mod obiectiv portofoliul investit. Avantajele unui astfel de mod de colaborare constau si in faptul ca investitorul nu trebuie sa urmareasca permanent evolutia pietei si a evenimentelor si nu trebuie sa analizeze companii si sa ia decizii care in anumite momente pot fi foarte dificile si influentate de sentimente.

Pentru acest lucru investitorul trebuie sa aiba incredere in relatia sa cu brokerul, interdependenta fiind foarte importanta. Brokerul va administra in interesul si conform instructiunilor clientului si va incerca sa maximizeze profitul cat mai mult deoarece brokerul va castiga direct proportional doar impreuna cu investitorul.

Necesitatea unui investitor de a incredinta brokerului administrarea investitiilor vine dintr-un rationament destul de simplu: atunci cand vrei sa investesti intr-un domeniu apelezi la persoane calificate si care pot lua decizii mult mai profitabile decat un novice. Nu inseamna ca apeland la un broker toate deciziile vor fi castigatoare, exista si situatii cand acestea se vor dovedi neinspirate si trebuie imediat stopate si regandite de catre broker. Investitorul trebuie sa constientizeze acest fapt, iar asteptarile sale cu privire la randamentul portofoliului trebuie stabilite impreuna cu brokerul.

Brokerul are rolul principal in administrarea investitiilor, conform cu profilul de risc stabilit de catre client. Investitorul poate impune anumite limitari privind portofoliul, de exemplu faptul ca nu ar dori sa se investeasca in companii cu capitalizare mica si care sunt listate pe o anumita piata. Administrarea activa a contului va fi facuta de catre broker in spiritul impus de catre client, de aceea relatia dintre investitor si broker trebuie sa fie una stransa. Investitorul care alege un cont discretionar va avea intotdeauna control asupra operatiunilor pe care brokerul le efectueaza pe contul sau si va putea analiza evlutia portofoliului in raport cu asteptarile sale privind profitul.

Relatia echilibrata dintre broker si client se bazeaza si pe faptul ca se urmareste realizarea unui profit cat mai mare deoarece castigul brokerului este conditionat de acest profit. Costul pe care investitorul il plateste pentru un astfel de tip de cont se percepe doar in cazul in care exista profit.

Inainte de a incredinta administrarea investitiilor catre un broker, investitorul trebuie sa identifice foarte clar daca acest mod de colaborare este cel mai bun pentru el. Nevoile si asteptarile fiecaruia sunt foarte importante in a stabili modul de lucru. Reperele pe care si le stabileste fiecare trebuie discutate si analizate impreuna cu un broker pentru a lua cea mai buna decizie.


Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni Prime Transaction
7 mai 2010


Autor: Gabriel Necula
inchide