Editoriale

Informatii piata

Nimic nu mai este “risk free”


Evenimentele ultimilor trei ani, criza financiara, falimentele Bear Sterns si Lehman Brothers au crescut aversiunea la risc a majoritatii investitorilor. Aceasta aversiune a culminat in ultimele saptamani cu acceptul unor randamente negative pentru detinerea de titluri de stat americane indexate cu inflatia.

In mod normal 5y TIPS sunt instrumente folosite pentru protejarea valorii in momentul in care asteptarile de inflatie sunt mari. Randamentele foarte mici, sau chiar negative cum este cazul recent ar putea fi interpretat ca o teama foarte mare de inflatie.

Randament 5y TIPS (Titluri de stat american indexate cu inflatia – maturitate 5 ani)



In ciuda tuturor actiunilor Rezervei Federale Americane de a crea asteptare de inflatie prin infuzii repetate de lichiditate, aceste asteptari sunt insa la un nivel istoric destul de scazut. Din 2003 pana in prezent doar in 20% din cazuri asteptarile de inflatie au fost mai scazute decat acum.




Pentru o intelegere mai buna a acestor valori ar fi indicat sa le studiem in perspectiva evenimentelor ce le-au produs. Fiecare punct din graficul de mai jos prezinta randamentul 5y TIPS si asteptarile de inflatie din acel moment.





Putem identifica patru zone de interes:

1. Zona valorilor normale (1) – este suprafata in care se gasesc majoritatea instantelor.

2. Zona “Lehman Brothers” (2) – este suprafata corespunzatoare perioadei imediat urmatoare falimentului Lehman Brothers.

3. Zona “Bear Sterns” (3) – este suprafata corespunzatoare perioadei imediat urmatoare falimentului Bear Sterns.

4. Prezent (4) – este suprafata corespunzatoare ultimelor saptamani.

Fara perspectiva unei inflatiei accentuate, in lipsa unor falimente rasunatoare, valorile acestor indicatori sunt cel mai probabil o masura a schimbarilor psihologiei investitorilor. Cat va dura aceasta goana dupa siguranta e greu de spus, dar cel mai probabil economia globala va functiona sub potential.

Adrian Prisnel
Head of Global Markets
4 noiembrie 2010


Autor: Adrian Prisnel
inchide