Editoriale

Informatii piata

Noi conducatori la SIF4

In aceasta saptamana piata a aratat o oarecare decorelare de pietele externe sau cel putin o corelare destul de slaba. Sedintele s-au caracterizat prin volume foarte scazute, singura salvare venind din partea tranzactiilor de tip deal.

Inceputul acestei saptamani parea promitator ca urmare a unei premiere in ceea ce priveste schimbarea unei conduceri de SIF. Dupa un razboi anuntat cu saptamani bune in urma, la SIF Muntenia s-a produs si ceea ce parea imposibil de vazut in urma cu cateva luni. Practic, inca din prima parte a anului, presiunea cumparatorilor cu resurse a putut fi observata, odata cu apropierea primei convocari a adunarii generale. Atunci am putut indentifica un grup de persoane dornice sa inlocuiasca conducerea de la SIF Muntenia, ocazie cu care si-au facut publice nemultumirile legate de propunerile din convocator. Ceea ce in prima faza parea doar o alta incercare fara sorti de izbanda s-a transformat intr-o situatie tensionata, odata cu numararea voturilor de la adunarea generala din aprilie. Invocandu-se o deficienta in determinarea numarul de voturi, societatea a ramas suspendata mai multe sedinte de tranzactionare, pana ce situatia s-a clarificat, avand ca rezultat final mentinerea situatiei anterioare in ceea ce priveste conducerea.

Prin acest rezultat s-a obtinut doar o amanare, pentru ca initiatorii micului puci nu s-au dat batuti. Probabil pentru o imbunare a actionarilor razvratiti, conducerea SIF4 a venit cu un nou convocator prin care propunea un al doilea dividend. Aceasta mutarea a avut ca si raspuns o completare a convocatorului cu propunerea revocarii membrilor Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si alegerea unor noi membrii. Completarea a venit din partea a doi actionari Gheorghe Iaciu, detinator a 4.0194% din capitalul social si a ING International Romanian Equity Fund cu o detinere de 0.99%, acestia prezentand si lista cu persoanele propuse.

Practic, la finalul lunii mai, tabla de sah incepea sa isi arate pozitia pieselor in acest joc. Tot ce ramanea de vazut, era strategia prin care fiecare isi va folosi voturile pentru a pune in practica intentiile.

Cu o zi inainte de AGAO, SIF Muntenia s-a folosit de ultima arma si anume suspendarea drepturilor de vot peste 5%, pentru actionarii considerati ca ar actiona concertat. Aceasta actiune a fost contestata ramanad in sarcina CNVM sa se pronunte, ceea ce a si facut spre finalul zilei de vineri 6 iulie, dupa ce avusese loc prima convocare a adunarii si care nu intrunise cvorumul necesar.

La a doua convocare, conducerea in functie a SIF4 s-a aflat in pozitie de sah-mat, producandu-se inevitabilul si anume alegerea unui nou Consiliu al Reprezentatilor Actionarilor, propusi de un alt pol de putere ce nu are legaturi cu vechea garda.

Faptul ca anul trecut pragul de detinere la SIF-uri a fost urcat de la 1% la 5% isi arata efectul asupra primei societati, ramanand de vazut daca vom mai intalni situatii asemanatoare, sau va ramane un caz izolat. Totusi trebuie sa remarcam faptul ca acest schimb de putere nu implica aparitia unor jucatori mari de afara, lasandu-ne impresia ca pentru moment acestia nu sunt interesati de administrarea unui SIF. Noul consiliu are ca principal rol sa produca niste modificari de viziune si restructurari care in trecut nu erau posibile.

Daca ce s-a intamplat la SIF4 nu este decat o schimbare de putere asemanatoare cu jocurile politice romanesti, atunci este recomandabil sa ne temperam asteptarile si sa urmarim cat mai atent ce se intampla pe ansambul cu acest sector listat la BVB.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
13 iulie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide