Editoriale

Informatii piata

O bursa in panica o oportunitate de investitii

Acum o luna sentimentul pozitiv si impresia ca nimic nu se mai poate intampla astfel incat sa afecteze negativ piata de capital a dus bursa la maxime nesperate in urma cu un an. In acest moment tot pozitivismul s-a evaporat, chiar mai mult s-a transformat intr-o panica exagerata.

Ce s-a intamplat in doar cateva saptamani? De ce a scazut 30-40%? Cum putem profita?

La inceput, cand toti investitorii locali au fost convinsi ca urmeaza noi cresteri, strainii, mai eficienti si vizionari din fire au sezisat ca Romania alaturi de alte tari din zona sudica a Europei vor incepe sa aiba mari probleme si au inceput sa vanda. Volumele incepeau sa creasca, iar tentinta era de scadere, semn destul de clar ca exista apetit puternic de marcari de profit. Apoi au inceput stirile negative atat in zona europeana cat si pe plaiurile mioritice iar vanzarile au inceput sa accelereze intr-un ritm destul de alert. Conform psihologiei investitorilor a urmat si a treia etapa, cea a panicii in care orice actiuni erau vandute in orice conditii numai cu gandul sa se evite o scadere si mai mare, uitandu-se poate ca pana atunci scaderea ajunsese la cca 40% de la maximele atinse in urma cu o luna in urma.

In felul acesta s-a ajuns la o exagerare tipica in care niciun investitor nu mai vrea nicio actiune indiferent de fundamentele acesteia. Iarasi ne-am speriat mai mult de propria umbra decat de realitatea concreta, iar increderea in viitor atinge din nou cote minime. La aceasta situatie s-a ajuns si in urma contextului economic intern care in mod cert a cantarit foarte mult in panica insturata. Masurile anuntate de catre guvern nu arata o incercare de a stimula cresterea economica ci mai mult o tentativa de a stopa cresterea deficitului si a datoriei publice. Fara solutii economice viabile reactia fireasca este de ingrijorare si incertitudine. Ce se intampla in astfel de situatii? Vinzi!

Acum haideti sa privim la rece situatia si sa tragem niste concluzii. Pe plan extern in afara de panica exagerata ca exista state cu datorii si deficite foarte mari care ar putea intra in faliment, restul datelor sunt pozitive: companiile inregistreaza profituri record, iar perspectivele sunt de crestere, economiile dezvoltate incep sa inregistreze rate de crestere bune, iar datoria si deficitul zonei euro sunt la cote acceptabile daca privin ca un tot unitar. Cifrele din acest moment nu indica o evolutie catastrofala. Pe plan intern, impactul initial a fost foarte puternic, iar ajustarile economiei vor fi destul de dureroase, dar probabil vom iesi mai productivi si mai structurati dupa aceasta furtuna economica. Daca adaugam la datele de mai sus faptul ca avem preturi la companii cu 40% mai mici decat acum o luna, concluzia nu poate fi decat una singura: avem oportunitati de investitii!

Perioada dificila prin care trecem nu s-a incheiat si probabil vom vedea multa volatilitate in continuare, drept urmare nu putem spune ca tot ce a fost mai greu a trecut, dar asa cum putini investitori (smart money) o fac in momente de panica ar fi bine sa ne orientam sa profitam de preturile foarte mici astfel incat sa ne avem un risc calculat cat mai redus pentru a nu ne ingramadi sa investim doar atunci cand preturile sunt foarte sus si sa ne rugam sa mai creasca. Ar trebui sa invatam din experienta de pana acum si sa actionam inteligent.

Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni Prime Transaction
4 iunie 2010


Autor: Gabriel Necula
inchide