Prima luna a anului 2018 i-a surprins cred pana si pe cei mai optimisti dintre noi. Indicii BET si BET-NG au crescut in ianuarie, cat au crescut in tot anul trecut. Desi revenirea pietei era asteptata deja de cateva luni, un avans atat de rapid a surprins placut si a detensionat investitorii carora le-a fost pusa rabdarea la incercare in cel de-al doilea semestru din 2017.
Chiar daca acum aceasta comparatie este putin fortata prin prisma faptului ca avansul BET si BET-NG de anul trecut nu ia in calcul si dividendele, am remarcat ca atunci cand vorbim de cresterea/scaderea bursei, ne raportam la BET si nu la BET-TR, asa cum ar fi normal pe o piata unde dividendele au randamente mari prin excelenta. Astfel, in doar trei saptamani, BET-NG are deja un avans de aproape 11%, putin peste ce a inregistrat in 2017, iar indicele BET marcheaza o crestere de 8,7%, foarte aproate de cat a crescut in tot anul 2017 (+9,44%).
De ce a crescut bursa luna aceasta? Cred ca acum avem de-a face cu o incercare de revenire la normal, un pas inainte spre echilibru. Pietele internationale mari, cele pe care le folosim ca reper si despre care spunem ca dau tonul evolutiilor celorlalte piete, au avut anul trecut un parcurs excelent. Noi, dupa un prim semestru bun, am abandonat aceasta traiectorie. Ca atare, o intrebare mai buna ar fi: de ce abia acum? Ce s-a schimbat?... Iar aici raspunsul ar fi la fel de dificil. Contextul politic nu a fost nicicum mai favorabil. Dimpotriva, am avut luna aceasta o noua schimbare a Guvernului.
Discountul pentru lucrurile valoroase nu dureaza prea mult. Situatia fundamentala buna a companiilor a fost cea care a contat, din nou, chiar daca piata a avut nevoie de ceva timp pentru a se recalibra. Asadar, cei care au fost coplesiti de emotiile negative din partea a doua a anului 2017 au fost cei care au pierdut. Cei care au vandut pentru ca piata scade… nu au mai beneficiat de aceasta crestere. Tragem de aici concluzia, pentru a nu stiu cata oara, ca atunci cand din punct de vedere fundamental lucrurile arata bine, scaderile pot fi considerate o oportunitate, iar in cazul celor mai pesimisti, speculatia privind o posibila criza (desi inca nu e clar care ar fi bula) sau repetarea scenariului din 2008-2009 are sanse mici sa se intample exact atunci cand toata lumea e de acord cu asta. Aceste intamplari nefericite apar in general tocmai cand nu sunt asteptate.
Revenind la ideea editorialului, daca ar fi sa ne raportam la dobanda bancara, titlul acestui material ar trebui sa fie: "O luna cat sase ani!”. Daca asa cum pe piata de capital au existat nemultumiri in privinta evolutiei din semestrul al doilea din 2017, daca pe piata monetara detinatorii de depozite bancare ar fi cedat si ar fi ales la inceputul acestui an sa cumpere actiuni cu potential bun de dividend, ar fi remarcat acum ca au facut o economie de sase ani. In aceasta luna ar fi castigat la fel cat ar fi primit de pe urma unui depozit bancar timp de sase ani (tinand cont de o dobanda medie la depozitul pe un an de 1,5%).
La ce sa ne asteptam in continuare? Cel mai probabil, dividendele vor fi din nou propulsorul pietei. Este de asteptat sa avem randamente chiar mai mari decat anul trecut si deci sa ramanem in topul tarilor cu cel mai mare randament al dividendelor. Posibilitatea de a avea doua sesiuni de acordare a dividendelor exista si anul acesta. Companiile de stat este posibil sa acorde sume suplimentare din rezerve. Astfel, 2018 ma astept sa fie un nou an al dividendelor, iar o posibila surpriza placuta in septembrie din partea FTSE (trecerea la statutul de piata emergenta) cred ce ne-ar ajuta sa inchidem anul 2018 intr-un mod apoteotic.
Autor: Simion Tihon