Rar am mai vazut o perioada mai agitata pe piata romaneasca, asa cum am vazut in ultima luna. Intre 18 decembrie si 18 ianuarie avem impresia ca au trecut luni de zile cel putin, daca nu ani. Indicele BET-TR a scazut din zona de 12.500 puncte pana la nivelul de 10.800, trecand si printr-un minim de 10.000 de puncte. Cu alte cuvinte avem o scadere de 13,6% a pietei locale dupa ce la minim atinsese pragul critic de 20% (nivel al scaderii care defineste o piata bearish).
Stim cu totii ca aceasta volatilitate a fost nascuta de OUG vedeta a finalului de an - OUG 114/2008. Un act normativ plin de modificari fiscale cu impact in sectoare importante in economie si bine reprezentate la cota Bursei. Ceea ce este de remarcat este faptul ca reactia pietei s-a produs in conditiile unor informatii incomplete sau chiar in lipsa acestora. Pana in prezent nu avem norme de aplicare a acestei ordonante, in conditiile in care ea abunda in informatii generale sau interpretabile. Un exemplu in acest sens este nivelul de taxare propus in cazul activelor financiare ale bancilor. Mai jos vedem miscarea "salbatica” a pietei in ultima luna.
Sursa: ArenaXT- BVB
Este un grafic reprezentativ pentru sensibilitatea pietei bursiere la modificarea mediului economico-politic in care isi desfasoara activitatea. In definitiv, cel putin in acest moment, companiile (emitentii) nu au avut nimic de suferit, iar pentru viitor efectele inca sunt neclare. Ordonanta nu are norme de aplicare, nu a trecut prin filtrul parlamentar, iar cazuistica mai veche ne invata ca probabilitatea unor modificari este ridicata.
Desi informatiile concrete sunt inca foarte putine, mediul economic al pietei bursiere a inregistrat o inrautatire severa. Efectele au fost imediate si de o amploare majora. Asteptarile pietei au devenit brusc extrem de negative. Poate cel mai bun exemplu il reprezinta portdrapelul pietei locale –actiunile Banca Transilvania – care au pierdut in acesta perioada o treime din valoare (la minime) pentru a se situa in prezent la un nivel mai mic cu peste 20%. La nivelul lichiditatii volumele tranzactionate au atins valori record dupa cum se poate vedea si in graficul de mai jos:
Sursa: ArenaXT- BVB
In prezent, piata incearca sa isi revina din socul suferit. Pozitivare pietei din ultimele sedinte se poate dovedi efemera. Insa, volatilitatea ultimelor saptamani confirma o regula de aur a Bursei – adaptarea investitiei la profilul de risc personal si la obiectivul asumat. Daca o astfel de piata se poate dovedi buna pentru un speculator cu siguranta ea devine "nebuna” pentru un investitor.
Ultima luna pe piata bursiera romaneasca a fost un test pentru investitori. Este genul de moment care releva in mod indubitabil apetitul de risc si stilul fiecarui investitor. Tranzactionarea pe trend sau asumarea unei atitudini rationale au facut diferenta in aceasta perioada. Nu stim acum ce episoade vor mai urma in thrillerul fiscal la care asistam, insa, cu siguranta, nu am epuizat potentialul de volatilitate si evenimente extreme al pietei locale.
Autor: Alin Brendea