Editoriale

Informatii piata

O saptamana nebuna


Rareori traiesti pe pietele de capital perioade ca saptamana pe care o incheiem. Scaderile de o amploare colosala (de exemplu in Romania, BET-FI a scazut din 4 august pana pe 11 august cu circa 20%) au panicat toate pietele si au determinat o stare de incertitudine maxima. Brutalitatea scaderii ridica semne de intrebare privind cauzele care au declansat-o si mai ales privind viitorul pietelor.

Multi sunt cei care aseamana actuala perioada cu criza declansata de falimentul Lehman Brothers. Exista insa multe diferente. Atunci am avut un eveniment punctual care a determinat o unda de soc in intreg sistemul bancar si care a lasat fara lichiditati accesibile economia globala. Ca atare socul din sectorul financiar s-a transmis in economia globala iar rezolvarea problemelor a venit odata cu inundarea cu lichiditati a pietelor de catre bancile centrale si guverne.

Acum lucrurile stau diferit. Exista lichiditate si inca la costuri foarte reduse. Desi decizia Standard&Poor’s poate fi vazuta ca un catalizator al miscarii descendente pe care am inregistrat-o nu poate fi considerat un eveniment cu acelasi impact ca si falimentul Lehman. Ceea ce erodeaza pietele acum este o lipsa de incredere in modelul economic actual care se manifesta de mai mult timp si care acum a devenit vocala.

Doctrina economica a ultimelor decenii care se baza pe libertatea pietelor la nivel macro si pe maximizarea profitului la nivel micro incepe sa dezvaluie muntii de “deseuri economice” pe care i-a produs. Stimularea continua si excesiva a consumului, bazata pe asa numitul stil de viata occidental si mai ales pe un sistem bancar inventiv si dornic de profituri masive, a creat in timp dezechilibre economice majore. Multe companii au devenit din ce in ce mai profitabile in timp ce din ce in ce mai multi indivizi si-au consumat economiile si si-au amanetat veniturile viitoare prinsi in vartejul unui consumatorism deseori desuet.

Dorinta de a avea a individului a fost un combustibil bun pentru societatea corporatista in care traim insa nu a fost balansata de o gestiune potrivita a riscurilor. Am ajuns astfel in situatia in care sistemul economic are de surmontat dezechilibre majore in timp ce armele pe care le folosea par sa nu mai functioneze. Stimularea consumului prin facilitati fiscale si bani ieftini pare sa nu mai fie atat de eficienta. Asistam la o schimbare de paradigma economica in care consumul pare sa isi piarda din puterea de locomotiva economica pe care a exercitat-o in ultimele decenii.

Scaderea pietelor financiare o putem pune pe seama sesizarii acestei schimbari. Se doreste conservarea profiturilor acumulate si asteptarea unei solutii economice noi si functionale. Din pacate aceasta fuga de risc nu poate fi una castigatoare. Cei care cred ca se salveaza ar putea avea surpriza sa constate la sfarsitul procesului de reasezare economica ca nu au salvat mare lucru.

Daca sistemul economic isi pierde capacitate de a crea plusvaloare, pe rand, toate pietele de active vor cunoaste corectii. Piata actiunilor, piata imobiliara, piata materiilor prime, etc sunt valorizate de puterea lor de a crea plusvaloare. Mai ramane piata fricii unde aurul sau valutele considerate sigure cunosc acum aprecieri. Si aceste piete isi vor gasi declinul in momentul in care valorile “salvate” prin investitiile facute aici nu vor putea crea ceva nou in nicio alta zona economica.

Putem vorbi despre miscarea descendenrta din ultimele doua saptamani ca despre un semnal pe care pietele il transmit celor care iau decizii economice si politice. Este nevoie de un nou model credibil pentru economia globala. De un model economic echilibrat care sa refaca impartirea echitabila a plusvalorii create intre risc(capital) si efort(munca). Din pacate o astfel de schimbare necesita timp si mai ales curajul de a o implementa. In lipsa unor lideri politici puternici si inspirati este probabil ca zonele unde statul este puternic vor fi printre primele care vor gasi iesirea spre un nou ciclu economic sustenabil pe termen lung.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
12 august 2011


Autor: Alin Brendea
inchide