Editoriale

Informatii piata

O scrisoare pierduta...

Uite masurile, nu sunt masurile... Uite scrisoarea, nu e scrisoarea... Sub aceste rumori au evoluat pietele financiare internationale, saptamana aceasta sesizandu-se si o decelerare a optimismului. Desi Grecia continua sa reprezinte capul de afis al stirilor care alimenteaza temerile, indicii se afla in zona de maxime a ultimilor doi ani. Incepusem sa credem ca nu mai are aceeasi putere, parca subiectul era tratat acum mai pragmatic, dar zilele acestea, am constatat, din pacate, ca a ramas o referinta pentru directia spre care o iau pietele financiare. Rezultatele financiare sunt parca intr-o concurenta nedreapta cu influenta pe care o are deja obositoarea problema a datoriilor suverane.

Criza pornita in 2008 si scaderea puternica a burselor, sunt o motivatie pentru faptul ca a disparut focusul pe factorii care masoara plus-valoarea, dintr-o perspectiva obiectiva. Usor, usor, odata cu inceputul anului, am inceput sa constientizam faptul ca temerile privind efectele pe care le are sau le poate avea Grecia asupra economiei mondiale, sunt incluse deja in pretul actiunilor.

Inceputul de an a fost si deocamdata este inca dominat de un sentiment pozitiv care a luat amploare in momentul in care a aparut teama investitorilor ca nu au actiuni iar piata va creste. Nu as aprecia aceasta schimbare ca fiind una brutala ci mai degraba as spune ca vine dintr-o acomodare cu ipoteza intrarii Greciei in default. Chiar daca am scrie cumva intre ghilimele, am putea aprecia ca si relativa stabilizare a situatiei din Grecia a fost un factor ce a determinat evolutia pozitiva din ultima perioada a pietelor internationale. Din pacate nu trebuie sa uitam ca este foarte firav acest argument si ca inca exista o sensibilitate la evenimetele ce tin de datoriile suverane.

Ajungem astfel la scrisoarea pierduta. Discutiile pentru un nou ajutor financiar au dus la negocieri interminabile. Grecii considera cerintele ca fiind exagerate si vad in acestea un santaj, pe cand cei aflati pe cealalta parte a baricadei doresc, si pe buna dreptate poate, masuri de protectie suplimentare. Episodul cu scrisoare confirma ca cei aflati la ananghie, nu vor sa plece de la masa negocierilor. Presiunea pusa de posibila anulare a intalnirii ministrilor de finante din zona euro a adus o replica rapida din partea Greciei. Au anuntat ca vor trimite numaidecat o scrisoare cu programul masurilor de austeritate. Intr-o situatie hilara, marile publicatii economice publicau pe o parte faptul ca scrisoarea a fost trimisa iar pe cealalta raspunsul celor carora le era adresata: „Nu a ajuns”. Pare greu de crezut ca aceste evenimente, demne de operele lui Caragiale, pot da directie pietelor financiare.

Si pe piata noastra, zilele acestea am avut parte de indoieli cu privire la continuarea trendului ascendent. BET-FI a intalnit o rezistenta puternica la 25000 de puncte, confirmand pentru moment ideea unor corectii dupa aprecierile semnificative inregistrate de la inceputul anului. Personal, nu cred ca efectul pozitiv al ridicarii pragului de detinere la SIF-uri si al randamentului ridicat la dividende a fost epuizat.

Acest debut de an, a fost pentru burse, unul din cel mai bun start din ultimii ani. Piata nu si-a pierdut doza ridicata de subiectivism, chiar daca cresterile ultimelor saptamani ar instiga la o perceptie mai scazuta a riscurilor. Ca atare, trebuie sa avem in vedere si o strategie de securizare a castigurilor din acest an.

Simion Tihon
Broker
17 februarie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide