Editoriale

Informatii piata

O vara atipica
Acum zece ani, scenariul standard al evolutiei pietelor bursiere credita vara ca fiind perioada cea mai putin volatila si cu cea mai mica lichiditate din timpul unui an bursier. Sub sloganul "sell in May and go away”, investitorii cu caracter speculativ vindeau la finalul primaverii si se reintorceau la inceputul toamnei. Vara era rezervata vacantelor – ca atare interesul mai scazut pentru bursa era deplin justificat.

Intre timp lucrurile s-au schimbat fundamental. Evolutiile de amploare sunt mult mai rapide. Cresterile si scaderile se pot succeda cu o viteza uluitoare, volumele de tranzactionare se pot umfla dintr-o data, iar absenta din peisajul pietei, pentru doar cateva sedinte de tranzactionare, te deconecteaza complet de la evolutiile acesteia. Viteza cu care informatiile circula, cantitatea de bani tot mai mare din economie si implicarea tot mai puternica a bancilor centrale si a guvernelor, in mecanismele bursiere asigura o volatilitate inalta. Asemanator climei, piata bursiera inregistreaza evolutii mai ample si cu viteza de desfasurare mai mare.

In acest an vara se anunta mai complicata ca oricand. Previziunile sunt destinate, din start, esecului. Sunt atat de multe variabile cu intervale largi de probabilitate inalta, incat sunt zeci de scenarii posibile. Exista multi factori care vor influenta evolutia cotatiilor bursiere, iar unii dintre ei ar putea avea efecte absolut devastatoare pentru bursa pe termen scurt. Care ar fi acestia?

In primul rand, 2020 sta si va sta sub semnul pandemiei de COVID-19. Din pacate avem foarte multe necunoscute medicale in legatura cu aceasta boala. Cat si cum se dobandeste imunitatea? Cand si cat de eficient va fi produs un vaccin? Exista sau nu mutatii ale virusului, pot fi ele mai severe ? Sunt multe intrebari care, in fapt, definesc impactul economic pe care epidemia ar putea sa il provoace. Daca vor urma noi perioade de carantina generalizata, daca cresterea numarului de infectati va determina noi masuri din partea guvernelor, daca comportamentul consumatorilor va fi influentat de noutatile din aceasta zona, sunt variabile care au potentialul de a produce miscari profunde in tabloul economic.

Un al doilea factor necunoscut este cel legat de rezultatele financiare ale emitentilor. Trimestrul doi este, evident, compromis uitandu-ne spre lunile aprilie si mai, luni in care economia a fost inschisa in buna masura. Din acest punct de vedere, trimestrul al treilea va fi decisiv pentru a transa modul in care economia va reveni. V, U sau L – vom avea un raspuns cel mai repede la finalul celui de al treilea trimestru. In acest context, urmatoarele trei luni sunt decisive pentru evolutia pietelor in urmatorii doi ani.

Un alt factor decisiv este reprezentat de comportamnetul consumatorilor. Avem tot mai multe semnale ca se naste un pronuntat spirit conservator in randul acestora. Frica de viitor, lipsa unor repere clare pentru a modela evolutia economica si impacatul asupra veniturilor personale creaza "rezistenta la consum’. Aceasta s-ar putea dovedi o boala mortala pentru un sistem economic al carui combustibil este consumul exacerbat.

Un al patrulea factor de importanta sistemica, din pacate si el imprevizibil, este modul si mai ales nivelul interventilor bancilor centrale si ale autoritatilor centrale si locale in sprijinul sistemului economic. Multimea de programe economice anuntate (de sprijinire, de amanare, de dezvoltare), investitiile publice imense promise, bilioanele aruncate in lupta de mariile economii, interventiile monetare si de lichiditate ale bancilor centrale, toate schimba dinamica si ratiunea sistemului economic. Alocarea resurselor nu mai este pur economica, iar acest lucru are efecte imposibil de estimat. Reprezinta aceste masuri rezolvarea sau sunt doar un «analgezic »al durerilor crizei, vom afla probabil spre sfarsitul acestui an.

Un al cincilea factor sistemic este reprezentat de caracterul electoral al anului politic 2020. Exista alegeri atat in SUA cat si in Romania care, e greu sa ne imaginam altceva, vor avea si ele un efect de distorsionare a mediului economic. Amalgamul de promisiuni electorale, de instabilitate legislativa inerenta unui nou guvern si batalia politica propriuzisa vor contribui la instabilitatea si mai ales impredictibilitatea pietelor bursiere.

Factorii de mai sus vor «sculpta» peisajul economic cu siguranta, desi nu stim cum. Pe langa ei vom avea si alte necunoscute cu impact semnificativ asupra pietei locale. Mentinerea politicii de dividend atractive, mentinerea unui echilibru macroeconomic minimal, folosirea judicioasa a ajutoarelor europene sunt astfel de factori secundari.

Se anunta o piata bursiera dificila, insa care nu va fi lipsita de volatilitate si de oportunitati. Perioadele de reglaj bursier par de domeniul istoriei. Analiza tolerantei la risc, a obiectivelor de investitii si a situatiei financiare personale devin extrem de importante. Intr-o piata monetara secata de dobanzi reale negative, piata bursiera va ramane taramul randamentelor pozitive dar si al riscurilor investitionale. Se pare ca in 2020 piata bursiera va renunta, si ea, la vacanta.


Autor: Alin Brendea
inchide