Criza economica se prelungeste iar bursa semnaleaza cu promptitudine acest lucru. Dupa corectiile semnificative, din ultimele doua luni, care au readus pietele pe scadere dupa un inceput de an fulminant, investitorii se plaseaza in expectativa: ce va urma, alte scaderi sau piata intra intr-un proces de consolidare?
Incertitudinea care tinde sa devina normalul pietelor financiare ne indeamna la putina reflectie asupra vremurilor pe care le traversam. Ca atare sa ne uitam peste cateva instantanee ale perioadei actuale.
In primul rand Azomures! O companie care a reusit sa mai ofere speranta investitorilor clasici (cati ori mai fi?) care vad in valoarea fundamentala a unui activ bursier principalul element pe care isi bazeaza politica de investitii. Azomures este compania care a capitalizat constanta profiturile ultimilor ani, a investit in dezvoltare, a acaparat cota de piata si in final a fost cumparata de unul dintre marii jucatori din sector.
Este povestea clasica a succesului pe bursa pe care, din pacate, de atat de putine ori o mai auzim! Mai jos vedeti un tabel cu sumele care trebuiau investite in anii de criza pentru a obtine in oferta de preluare a societatii suma de 10.000 de lei.
Practic, din tabel citim ca daca pe 30 iunie 2009 am fi cumparat actiuni Azomures de 1.086 lei, la finalul ofertei am fi incasat 10.000 lei.
In al doilea rand situatia economica din UE! Chiar daca Romania a intreprins reforme dureroase, lipsa acestora la nivelul UE ne aduc in situatia de a nu benefica in mod real de pe urma acestora. Chiar daca am evoluat in acesti ultimi ani intr-un mediu economico-financiar neprietenos, Romania a castigat la capitolul credibilitate si soliditate economica. In aceasta saptamana, agentia de rating Fitch a confirmat rating-ul Romaniei cu perspectiva stabila, mentinandu-ne in zona riscurilor reduse pentru investitii.
Sunt eforturi salutare dar care prin prisma globalizarii economice nu reprezinta mare lucru pentru investitorii de pe pietele financiare. Fiind integrati in zona economica europeana suntem dependenti de succesul sau esecul acesteia. Summitul de la finalul acestei saptamani se vrea un prim pas pentru a recreiona modul in care este gandita Uniunea Europeana si mai ales zona euro din punct de vedere economic. Pietele vor da verdictul daca se intreprind sau nu masuri corecte!
In al treile rand situatia interna!. Cu o scena politica in plina fierbere, cu o escaladare fara precedent, in ultimii ani, a tensiunilor dintre taberele politice, Romania pierde la capitolul stabilitate. Pe plan economic masuri precum insolventa Hidroelectrica sau promisiunile (cu siguranta vesnice!) ale majorarilor salariale amplifica sentimentul unui usor derapaj pe care cei optimisti ar putea sa il explice prin proximitatea perioadelor electorale.
Traim vremuri complicate, in care a lua decizii bune este un lucru extrem de greu. Este ceva specific perioadelor unde riscurilor si oportunitatile se impletesc zi de zi. Echilibrul si rabdarea sunt armele acestei perioade.
Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
29 iunie 2012
Autor: Alin Brendea