In istoria pietelor financiare si cu precadere a celor bursiere, exista o teza care afirma ca vara este momentul cel mai linistit al anului. Pe de o parte perioada estivala, pe de alta, aceea, mai tehnic numita, de ex-dividend, ambele inducand o mai slaba prezenta pe piata a investitorilor. Ca atare, lichiditatea si volatilitatea burselor tind spre minime.
Ipoteza de mai sus, clasica prin definitie, nu a mai fost validata in ultimii ani. In ultimele veri, bursa a fost la fel de fierbinte ca si vremea de afara. Scaderile semnificative ale cotatiilor au fost cele care au tulburat vacanta investitorilor…In acest an, evolutia burselor a fost una mai apropiata de tiparul clasic. Bursele au continuat trendul crescator pana la inceputul verii dupa care au aparut corectii ce au devenit mai agresive in ultimele zile.
Cu toate ca piata pare mai predictibila in acest an, ceea ce urmeaza pe burse in acesta vara poate fi considerata trept o perioada de teste foarte importanta si care poate aduce multe opotunitati dar si riscuri pentru investitori. Pe plan extern a fost oficializata ipoteza reducerii treptate si chiar a eliminarii la nivelul anului viitor a programului mamut de stimulare monetara pe care economia americana l-a experimentat in ultimii ani. Acum vom putea decela daca cresterea economica creata intr-un context monetar extrem de favorabil va rezista si cand acesta se va normaliza.
Trebuie sa remarcam ca FED spune ca aceasta reducere a sprijinului fata de economia americana se produce pe un fundament de imbuntatire semnificativa si generalizata a datelor economice. Insa, pietele financiare vor fi cele care ne vor indica daca investitori considera ca economia a trecut cu adevarat de zona de criza si a intrat intr-un nou cilcu economic sau stimulentele monetare au fost cele care au performat, iar odata retrase economia va fi iarasi in suferinta.
Va fi dilema acestei veri cu un impact major si asupra pietei romanesti. Cresterea dobanzilor pe piata americana a afectat deja semnificativ pietele emergente, in special la nivel valutar, prin deprecierea valutelor. Pietele bursiere au fost mai putin afectate beneficind inca de un sentiment pozitiv in randul investitorilor. Piata bursiera romaneasca s-a inscris in aceasta tendinta inregistrand scaderi mici comparativ cu corectiile pietelor externe.
Pe plan intern testul acestei veri il reprezinta, cu siguranta, capacitatea pietei interne de a raspunde cererilor de finantare. Dupa episodul pozitiv al vanzarii secundare de actiuni Transgaz, urmeaza operatiuni de finantare de amploare. La finalul acestei saptamani s-a incheiat cu succes oferta de vanzare de obligatiuni corporative emise de Unicredit Romania, emisiune de peste 120 mil euro. Urmeaza in luna iulie oferta Nuclearelectrica prin care se doreste atragerea a circa 70 mil euro prin majorarea capitalului social al companiei.
In plus, in acesta saptamana statul roman a lansat anuntul pentru selectarea intermediarului pentru oferta privind majorarea capitalului social al Electrica SA. Este o operatiune mamut, de circa 500 mil euro, a carei reusita va oferi un emitent de calibru pietei romanesti la care, in premiera, statul roman va renunta la pachetul majoritar pentru a oferi investitorilor un free-float cu adevarat atractiv.
Ca atare, aceasta vara se anunta mai mult decat interesanta testand ipotezele optimiste pentru piata si economia romaneasca: intrarea intr-un nou ciclu economic global si probarea capacitatii bursei autohtone de a oferi finanatare companiilor valoroase.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
21 iunie 2013
Autor: Alin Brendea