Editoriale

Informatii piata

Oferta Transgaz

In aceasta saptamana, intr-un mod oarecum precipitat, oferta Transgaz a oferit un temei de optimism nesperat. Dupa o perioada indelungata in care stirile despre piata de capital romaneasca nu reuseau sa genereze motive pozitive pentru investitori, prospectul de vanzare a actiunilor Transgaz reuseste sa faca acest lucru, preluand un mecanism de vanzare de mult timp cerut si experimentat cu brio pe alte piete de capital.

Mecanismul de vanzare propus este cu atat mai imbucurator cu cat pare sa existe sanse bune ca el sa fie replicat si la celelalte oferte de actiuni pe care statul roman le va oferi pe piata romaneasca in acest an (NUCLEARELECTRICA, ROMGAZ, HIDROELECTRICA).

Oferta de vanzare TRANSGAZ prezinta in premiera doua mari avantaje pentru investitorii de retail - cei mai numerosi investitori prezenti pe orice piata bursiera. Primul si cel mai important este determinat de faptul ca se ofera un discount fata de pretul la care cumpara investitorii institutionali: fonduri de investitii, banci, fonduri de pensii, etc. Exista din start asigurat un pret mai bun decat cel platit de investitorii financiari. Acest discount este mai mare sau mai mic in functie de increderea pe care investitorul de retail o arata fata de oferta: cei care subscriu la inceput (in primele trei zile lucratoare) beneficiaza de o reducere mai mare decat cei care subscriu ulterior (5% fata de 3%).

Al doilea avantaj este furnizat de modul in care se stabileste pretul de vanzare. Din start acest proces este apanajul investitorilor institutionali, doar ei (avand si cea mai buna expertiza) fiind cei care prin subscrierile efectuate vor determina, dupa inchiderea ofertei, pretul de vanzare. Vanzatorul (statul roman) cere pentru actiunile oferite un interval de pret stabilind un minim si un maxim (in cazul de fata intre 171 lei si 230 lei). Daca interesul investitorilor institutionali este limitat si ei nu suprasubscriu transa rezervata lor cu peste 150% pretul de vanzare va fi pretul minim solicitat de catre acestia, practic va fi pretul minim al intervalului. Daca interesul lor este unul mare, pretul de vanzare creste pana la pretul maxim unde se pastreaza un nivel de suprasubscriere de 150%.

Pentru investitorii de retail oferirea unui discount fata de pretul de vanzare ce depaseste minimul solicitat doar daca exista un interes ridicat din partea investitorilor profesionali nu poate decat sa ofera o modalitate excelenta de a cumpara actiuni ale emitentului ofertat.

Evident mecanismul descris mai sus si propus in cazul Transgaz este unul pozitiv, insa nu poate garanta ca susbcrierea este un lucru pozitiv. Cu siguranta conteaza ce cumparam, cu alte cuvinte calitatea actiunilor oferite. Din fericire oferta propusa de catre statul roman in acest an contine societati cu adevarat interesante. Vorbim de societati din domeniul energetic, domeniul pentru care liberalizarea preturilor pe piata de energie va determina o profitabilitate in crestere pentru niste companii cu riscuri limitate. Totodata operatiunea de vanzare de actiuni in sine va determina un efect pozitiv la nivelul managementului companiei prin prisma principiilor guvernantei corporatiste, protejand companiile de efectele negative ale administrarii eminamente efectuate de catre stat (putem vedea in acest sens imbunatatirea performatei financiare in cazul Hidroelectrica)



Revenind la Transagaz trebuie sa observam ca societatea prezinta indicatori financiari atractivi, are o politica de dividend stabila si in raport cu societatile din sector din regiune are un pret pe actiune atractiv.

Extrem de important pentru Transagaz este si faptul ca actiunile cumparate sunt purtatoare de dividend aflandu-ne in perioada cumdividend.

Concluzionand, piata bursiera romaneasca ofera dupa o lunga perioada de seceta un nou instrument investitional cu plusvaloare pentru investitorii de retail si mai ales pentru cei care nu doresc riscuri ridicate insa urmaersc randamente superioare celor oferite de depozitele bancare.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
5 aprilie 2013


Autor: Alin Brendea
inchide