Pentru a treia saptamana consecutiva, compania Electrica a fost polul de interes pentru investitorii de pe piata de capital. Titlurile Electrica nu au adus insa castigul scontat de cei care au subscris in cadrul IPO cu scopul de a vinde in primele sedinte de tranzactionare. Mai mult, acestea chiar au scazut sub pretul din oferta dupa doar cinci zile, pretul actual fiind foarte probabil sustinut prin mecanismul de stabilizare. Chiar si in aceste conditii, cred ca nu trebuie minimalizat efectul pozitiv al listarii companiei Electrica pentru piata locala de capital.
Un prim efect pozitiv al listarii Electrica a putut fi sesizat saptamana trecuta, cand, dupa alocare, banii ramasi au fost distribuiti catre alte actiuni, indicii bursieri marcand doua saptamanii consecutive de crestere. Chiar daca nu cu o eficienta maxima, piata locala de capital a atras investitori noi cu prilejul ofertei Electrica si a atras atentia altora care inca ezita sa isi plaseze o parte din economii in actiuni, asta desi piata monetara le ofera randamente scazute.
Odata incheiata oferta Electrica, putem aprecia ca piata de capital, repsectiv Bursa, au castigat inca o marfa de calitate si vandabila. Chiar daca titlurile Electrica sunt in momentul de fata supuse unei presiuni la vanzare din partea investitorilor de retail, este de asteptat ca free-float-ul ridicat al companiei sa plaseze actiunile EL in topul lichiditatii si sa reprezinte o optiune clara la constructia portofoliilor.
Cu o oferta care in ultimul an s-a tot imbuntatatit, atat din punct de vedere cantitativ, cat si din punct de vedere calitativ, si beneficiind de un “ajutor” din partea politicii monetare de scadere a dobanzilor, Bursa are sansa de castiga un loc cat mai important in economie. Intr-un sistem transparent, pe Bursa se pot cumpara active solidefundamental, sub valoarea activului net.
Bursa are o oferta de active ieftine si adaptate in functie de profilul de risc: Companii din domeniul energetic si care acorda constant dividende cu randament de peste 7% se tranzactioneaza sub valoarea activului net. Acestea ar putea constitui elementele unui depozit de actiuni ce poate inlocui cu succes depozitul bancar. Sigur ca exista riscuri aferente unui astfel de depozit, insa ele ar trebui determinate pe o perioada de cel putin un an de zile.
In definitiv, socuri precum cel de joi (Bursa a scazut pe fondul temerilor existene la nivelul pietelor internationale privind sistemul bancar) reprezinta oportunitati pentru investitorii pe termen mediu si lung. In incheiere as mai adauga doua argumente: Dobandind rating de investment grade si avand sanse reale de a trece la statutul de piata emergenta, actiunile romanesti pot fi o alternativa buna de economisire si investire.
Simion Tihon
Broker
7 iulie 2014
Autor: Simion Tihon