Editoriale

Informatii piata

Oferte si interese

Dupa o asteptare de doua luni, saptamana aceasta am avut parte de anuntul privind oferta publica de preluare obligatorie a Azomures. Cu cateva zile inainte sa expire perioada legala de lansare, se putea observa o agitatie pe bursa pe acest emitent, ceea ce ne trimitea la ideea aparitiei anuntului. In principiu, ofertantul Pelican Fertilizers GmbH, se obliga sa cumpere toate actiunile pe care nu le detine direct ori indirect, mai exact 24.123% din capitalul societatii, la un pret de 2.22 lei pe actiune, in perioada 5 iunie – 25 iunie 2012. Acest pret se situa la un nivel de 8.82% peste cotatia din sedinta premergatoare anuntului. Din documentul de oferta, observam ca marimea de 2.22 lei a rezultat dintr-o expertiza efectuata in conformitate cu standardele internationale de evaluare. Ca si reactie imediata dupa reluarea la tranzactionare, pretul actiunii a sarit la un maxim de 2.2 lei, urmand ca apoi sa se stabilizeze la nivelul de 2.1860 lei. Ramane de vazut daca in conditiile actuale, investitori vizati de aceasta oferta vor considera ca 2.22 reprezinta un pret just pentru Azomures.

Odata cu aceasta oferta a fost anuntata si cea de la Chimpex, al carei ofertant este Azomures, avand aceeasi perioada de derulare, respectiv 5 iunie – 25 iunie si care se realizeaza la un pret de 9.70 lei pe o actiune. Oferta obligatorie vizeaza un numar de 1.078.678 de actiuni reprezentand 9.5731% din capitalul social al emitentului. Pe bursa, pretul ultimei tranzactii a fost la 9.00, neavand posibilitatea sa reactioneze la noile stiri, emitentul fiind suspendat pentru desfasurarea adunarii generale a actionarilor.

Un alt eveniment interesant pe bursa noastra a fost legat de SIF Muntenia. Astfel, ni s-a adus la cunostinta faptul ca doi actionari au depus o cerere de completare a ordinii de zi a sedintei AGOA din 06/07.07.2012 cu revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si alegerea noilor membrii pentru un mandat de patru ani. Aceasta solicitare a fost depusa impreuna cu o lista cu propuneri de candidati pentru functiile vizate.

Unul dintre cei doi actionari este domnul Gheorghe Ianciu, care a ajuns la o cota de 4.0194% din capitalul social, proprietar al centrului comercial Doraly si care impreuna cu alti actionari, s-a opus aprobarii rezultatelor financiare pe 2011 si a dividendului propus, la adunarea generala din aprilie anul curent. Celalalt actionar este ING International Romanian Equity Fund, prin ING Asset Management B.V. The Netherlands – Suc Bucuresti detinator a 0.9935% din capitalul social al SIF Muntenia.

Practic cei doi ajung la o pondere de 5% si sunt interesati sa se implice intr-o forma directa in gestionarea SIF4, pe lista celor propusi gasindu-se persoane cunoscute pe piata de capital in calitate de brokeri sau investitori. Prin urmare, la adunarea generala din 06/07 iulie vom avea un deznodamant asupra acestui demers, al carui inceput l-am putut sesiza la precedenta adunare, ce a provocat un caz interesant de renumarare a voturilor si mentinere in incertitudine a investitorilor.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
25 mai 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide