Editoriale

Informatii piata

Oktoberfest

Bursa romaneasca a reactionat intr-o maniera destul de calma pe intreaga saptamana, luand in considerare asa numitul shutdown al guvernului american. Blocajul bugetului pe anul fiscal 2014, care a inceput pe 1 octombrie 2013, a determinat o isterie mai ales in mass-media de specialitate cu privire la acest subiect. Titlurile au capatat o forma din ce in ce mai apocaliptica, stare dublata si de atingerea plafonului maxim de indatorare al SUA, care are ca termen de solutionare 17 octombrie. Practic asistam la o piesa de teatru politic la un nivel foarte inalt, in care succesul sau insuccesul negocierilor sunt transcrise repede in pietele financiare. In acest context, bursele mari au avut evolutii mixte si cu o volatilitate ceva mai ridicata, dar nu in aceaeasi linie cu dramatismul mult mai accentuat din presa.

Piata noastra a stat relativ departe de acest spectacol, asteptand cu nerabdare vesti in ceea ce priveste intrarea la tranzactionare a drepturilor de alocare, aferente actiunilor subscrise la oferta publica initiala de la Nuclearelectrica. Aceasta infrigurare aproape ca a facut greu de observat, o alta oferta care si-a avut startul in aceasta saptamana si anume Adeplast, o companie privata care incearca o finantare prin bursa, pentru a-si dezvolta capacitatile de productie. Un proiect laudabil si de urmat si de alte companii private din Romania, cu toatea ca Adeplast nu are aceeasi atractivitate ca si o companie din portofoliul de stat.

Cu o zi inainte de tranzactionarea drepturilor de alocare, un comunicat din partea SIF Banat-Crisana, vine si starneste emotii de mult uitate printre investitorii in sectorul SIF-urilor – modificarea de capital social. Astfel SIF1, anunta ca intentioneaza sa isi diminueze capitalul social prin rascumpararea de actiuni proprii, inaintand si catre ASF o adresa pentru avizarea acestei operatiuni. Ca intr-un deja-vu, tot felul de scenarii au inceput sa se creioneze cu privire la aceasta reducere de capital, unele optimiste, multe pesimiste, mai ales ca urmare a unor politici investitionale si de dividend proaspat aplicate de companie in ultimele luni, si care au descurajat multi investitori in a mai lua pozitii pe SIF1.

Sedinta de vineri a reprezentat startul tranzactionarii drepturilor de alocare la Nuclearelectrica. Pe tot parcursul sedintei, printr-o analiza vizuala a tranzactiilor, se putea identifica o vanzare agresiva din partea invetitorilor de retail, acestia fiind contrabalansati de cumparari de valori mult mai insemnate. Odata cu oferta secundara de la Transgaz din primavara, acest nou mecanism de transe si discount-uri determina o noua dinamica in ceea ce priveste evolutia pretului unui produs la tranzactionare. Astfel, avem de-a face cu o evoltutie a pretului mai calma, dar mult mai solida si care se consolideaza in decursul mai multor sedinte. Ramane sa vedem in urmatoarele sedinte daca drepturile de alocare de la SNN vor confirma acest nou model.

La mijlocul sedintei au venit mai multe detalii legate de reducerea de capital de la SIF1, fiind vizat un maxim de 10% din actiuni, intervalul de pret si perioada de timp alocata acestei operatiuni. Odata cunoscute aceste informatii, s-a reluat si tranzactionarea acestuia, determinand o apreciere finala a cotatiei de putin peste 2%.

Se pare ca in aceasta saptamana, bursa locala a beneficiat de lumina reflectoarelor, situatie care o poate face vizibila pentru alte segmente de investitori si companii.

Adrian Barbulescu
Broker
4 octombrie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide