Tocmai s-a terminat sezonul raportarilor preliminare. Profiturile emitentilor listati nu au dezamagit, numeroase societati inregistrand maxime de profitabilitate. De exemplu, OMV Petrom a stabilit un nou record pentru o companie romaneasca, trecand de borna 1 miliard euro profit net. Trebuie sa remarcam ca aceste cifre confirma, intr-o buna masura, rezultatul peste asteptari al economiei romanesti cu al sau record european de crestere in trimestrul 4.
Odata prezentate aceste cifre, putem aproxima mult mai bine dividendele pe care companiile le vor plati actionarilor pentru profiturile anilor trecuti. Iar cifrele nu arata rau, ba din contra. Evident, nu avem inca certitudinea unor cifre votate in cadrul AGA, insa avem cateva elemente ajutatoare pentru a face aceste estimari. Stim comportamentul istoric al companiilor in materie de alocare a profitului net spre dividende, iar in cazul companiilor de stat este prevazuta prin lege alocarea unui procent minim ( pentru acest an 85%) In acest sens, putem consulta un material edificator aici: https://www.primet.ro/materiale-analiza/raportul-randament-dividenddobanda-bancara-cel-mai-bun-din-istoria-bursei_1681.
Comparand cu dobanda bancara, randamentul dividendelor pare mai atragator ca oricand. Dividendul obtinut din investitia bursiera echivaleaza cu dobanda pe care o genereaza un depozit bancar in 2-3 ani la actualele dobanzi bancare. Mai mult, evaluarea actiunilor care ofera aceaste “recompense” este una atractiva, cotatia bursiera pentru multe companii fiind, prin prisma analizei bursiere, mai mult sau mai putin subevaluata.
Spre exemplificare, avem un trio al unor companii de stat cu caracter de monopol care ofera randamente nete ale dividendelor de peste 10%! O situatie mai greu de gasit in anii precedenti. Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica sunt exemple de companii care vor genera dividende generoase, care obtin profituri in mod constant si care au riscuri sistematice scazute.
Oportunitatea bursiera este reprezentata de o combinatie risc asumat/randament probabil favorabila. In acest moment, piata romaneasca nu duce lipsa de astfel de oportunitati, mai ales prin comparatie cu alte variante investitionale. Evident, bursa inseamna asumare de riscuri si implicit un apetit fata de risc mai crescut. Insa, specific acestei perioade este ca oportunitatile momentului se adreseaza, in special, celor care au un apetit nu foarte ridicat fata de risc, pentru cei care isi pot asuma riscuri limitate. Incasarea unui dividend/dobanda echivalent unui depozit pe 2 ani, lasa timp suficient si pentru castigul din aprecierea cotatiei bursiere!
Actiunile cu randamente ridicate ale dividendelor sunt oportunitatea acestui moment. Chiar daca piata bursiera romaneasca nu stie, inca, sa faca un marketing adecvat, chiar daca imaginea ei este umbrita de diverse probleme, ea ramane, totusi, cea mai bine plasata pentru a crea plusvaloare celor care dispun de resurse financiare.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
28 februarie 2014
Autor: Alin Brendea