Pe masura ce intram in T3 2024, am analizat tendintele pietei, atat la nivel local, cat si international. Acest trimestru ofera oportunitati semnificative in diverse sectoare si oportunitati atractive chiar si pe piata romaneasca.
Desi la nivel global se fac investitii masive in zona de inteligenta artificiala, si companii precum Nvidia, AMD sau Broadcom par a fi in prim-plan datorita performantelor lor remarcabile din trecut, este esential sa luam in considerare contextul economic general. Asteptarile sunt ca FED sa reduca dobanda de referinta in septembrie, conform sugestiilor recente ale guvernatorului Rezervei Federale, Jerome Powell. Acesta a declarat ca Banca Centrala nu va astepta ca inflatia sa atinga 2% inainte de a reduce ratele dobanzii.
De asemenea, Powell a subliniat ca politica bancii centrale functioneaza cu „intarzieri lungi si variabile”, explicand astfel de ce FED nu ar astepta ca tinta sa fie atinsa. „Implicatia acestui lucru este ca daca astepti ca inflatia sa scada pana la 2%, probabil ca ai asteptat prea mult, deoarece inasprirea pe care o faci are inca efecte care probabil vor duce inflatia sub 2%”, a spus Jerome Powell in cadrul Economic Club of Washington D.C.
Dupa aceste declaratii, piata, si in special companiile din tehnologie care au crescut foarte mult in ultima perioada, in general big cap-urile, au inregistrat fluctuatii semnificative in urma rotatiilor pe care investitorii le fac catre companii cu potential de crestere mai ridicat, in conditiile unor reduceri de dobanda. Acest context economic global, impreuna cu tendintele locale, ne ofera o imagine mai clara asupra sectoarelor si companiilor care ar putea prezenta oportunitati de investitie in T3 2024.
Putem contura o directie tot mai clara de reducere treptata a dobanzilor la nivel global. Initial, aceasta traiectorie a fost initiata de Banca Nationala a Elvetiei, care a redus rata dobanzii cu 25 puncte de baza la 1.5% in luna martie a acestui an. Aceasta a fost urmata de Banca Centrala Europeana, care la inceputul lunii iunie a redus ratele dobanzilor pentru prima data din 2019. Cu toate acestea, la ultima intalnire, Banca Centrala Europeana a lasat rata dobanzii neschimbata. Aceasta decizie a fost anticipata pe fondul ingrijorarilor continue legate de presiunile inflationiste, in special din partea pietei muncii.
Cu toate acestea, se estimeaza ca vor urma doua reduceri suplimentare de 25 de puncte de baza in acest an, una in septembrie si cea de-a doua in decembrie. In Romania, rata dobanzii a fost redusa cu 25 de puncte de baza in iulie, ajungand la 6,75%. Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, care a considerat factori precum rata inflatiei, cresterea economica si riscurile viitoare. Acest trend urmeaza sa fie consolidat si de o decizie a Rezervei Federale, creand astfel un val global de reduceri ale dobanzilor.
In general, pentru pietele de capital, reducerile ratelor dobanzilor sunt un factor pozitiv, deoarece investitorii tind sa se reorienteze catre active cu un potential de crestere mai mare, in comparatie cu alte investitii care ofera randamente limitate.
O strategie de rotatie pe care investitorii o pot adopta in aceste circumstante este de a marca profiturile obtinute pe pietele externe, intrucat acestea pot fi sensibile la volatilitate ridicata in perioada urmatoare, si de a se concentra pe piata locala, unde exista in continuare posibilitati de crestere si de investitie in companii mai stabile, cum ar fi OMV Petrom, Banca Transilvania sau Hidroelectrica.
In plus, companii cu potential de crestere, care vor beneficia de contextul reducerii ratelor de dobanda, precum Simtel Team, Safetech Innovations, Ascendia, Medlife, DN Agrar Group sau TTS (Transport Trade Services), prezinta oportunitati interesante pentru investitorii cu un grad de risc mai ridicat.
Cu toate acestea, recomand investitorilor ca inainte de a lua orice decizie de investitie sa aloce timpul necesar pentru a consulta platforma Prime Analyzer, unde se gasesc rapoarte de analiza pe diverse companii, strategii pe care le pot aplica si multe informatii utile, de la indicatori financiari actualizati pana la oportunitati viitoare.
Pentru investitorii mai prudenti, care doresc sa-si maximizeze veniturile, se poate face o rotatie de la depozitele bancare spre titlurile de stat Fidelis, care in prezent au randamente atractive de aproximativ 6.5% pe an, venit neimpozabil, echivalentul unei dobanzi de 7.25% oferita de un depozit bancar in RON. De asemenea, oportunitatile se extind si pentru cei care vor sa economiseasca in euro, cu dobanzi la titlurile de stat de aproximativ 5% pe an, mult peste ceea ce ofera astazi bancile sau ceea ce vor oferi in viitor, avand in vedere directia tot mai accentuata de reducere a dobanzilor.
In continuare, piata locala ramane atractiva, cu societati solide, care ofera perspective de crestere semnificative, sau chiar cu instrumente cu venit fix considerabil. Desi piata romaneasca nu beneficiaza de marketingul unei piete dezvoltate cum este cea din America, consider ca in acest moment investitorii ar trebui sa analizeze mai atent oportunitatile locale, avand in vedere potentialul ridicat de crestere si stabilitatea oferita de aceste investitii.
Autor: Stefan Uleia