Editoriale

Informatii piata

Ora de statistica

Saptamana aceasta a fost anuntat noul director general al Bursei de Valori Bucuresti in persoana domnului Ludwik Sobolewsky. Cine este noul director desemnat? Conform informatiilor furnizate de BVB, dl. Sobolewsky are un istoric foarte interesant si demn de luat in seama pentru ce ar putea sa realizeze in Romania. El a detinut functia de presedinte si CEO al Bursei din Varsovia in intervalul 2006-2013, dar si alte functii la institutii aferente pietei de capital din Polonia. De mentionat ca plecarea sa de la conducerea bursei poloneze s-a facut intr-un context nu tocmai linistit, el fiind suspectat de lobby pentru finantarea unui film in care juca prietena lui.

Odata cu numirea lui, samburele sperantei s-a reactivat printre investiori si alte persoane si institutii implicate in dezvoltarea pietei de capital romanesti. Unii dintre acestia au inaintat chiar un termen de circa un an de credit domnului Sobolewsky pentru a produce schimbarile mult asteptate.

Dar inainte de a ne face tot felul de planuri si scenarii, trebuie sa ne uitam cum a aparut piata de capital din Romania. Aceasta a aparut ca urmare a vestitului PPM (programul de privatizare in masa) prin intermediul caruia, toata populatia adulta avea posibilitatea de a devenii actionar la companiile de stat transformate in societati pe actiuni. Practic, cetatenii au primit ceva de la stat si cu toate acestea o buna parte nu au avut interesul sa faca cel putin subscrieri la lista societatiilor de atunci.

Astfel, intr-un interval realtiv scurt de timp, milioane de romani au devenit actionari, si o buna parte dintre acestia nu s-au mai interesat niciodata de respectivele valori mobiliare ani la rand sau nicioadata, singurele momente de trezire fiind vestea ca vecinul a luat dividende sau ca a vandut actiunile si a incasat o suma frumusica. Inclusiv listarea FP a produs o desteptare printre acestia, aducandu-le aminte de FPP (noroc cu rezonanta simbolurilor).

Este mai mult decat evident ca promovarea spre a aduce la cunostinta publicului larg activitatea bursiera a dat gres de fiecare data, singurele momente de trezire fiind date de evenimente izolate.

Sa nu scapam din vedere si modul cum s-a format bursa. In 1995 Bursa de Valori Bucuresti se reinfiinteaza ca insitutie de interes public, iar in 2005 compania a fost tranformata in societate pe actiuni, societatile de brokeraj primind gratuit actiuni in cadrul acesteia.

Recent s-au dat publicitatii si datele recensamantului din 2011, ocazie cu care vreau sa prezint cateva statistici interesante. Conform INS 44.2% din populatia Romaniei are un nivel de educatie scazut, 41.4% nivel mediu si 14.4% studii superioare. Din totalul acestora, 54% locuiesc in mediu urban iar restul in mediu rural.

De asemenea, conform EUROSTAT, in tara noastra rata saraciei este de 22.2%, iar rata privind riscul saraciei si excluderii sociale este in jurul valorii de 40%.

Ce concluzie putem trage de aici? Cu o asa structura a populatiei este putin probabil ca bursa locala sa devina un fenomen asemanator cu cel polonez. Cel mai probabil va ramane un segment de nisa foarte ingust si adresat exclusiv persoanelor si institutiilor care inteleg fenomenul sau au resursele necesare sa se implice intr-o astfel de activitate.

Astfel, domnul Ludwik Sobolewsky are in fata un proiect extrem de dificil si cred ca posibilitatea de a vedea modificari majore va fi determinata numai de evenimente majore.

Adrian Barbulescu
Broker
5 iulie 2013



Autor: Adrian Barbulescu
inchide