Editoriale

Informatii piata

Ordinul contingent – instrument de protectie si management


Evolutia bursei de la Bucuresti in primul trimestru al acestui an conduce la concluzia regasirii optimismului asteptat in toata a doua jumatate a anului 2010. La mijlocul lunii martie, bursa autohtona avea unul din cele mai mari avansuri la nivel global. Indicele BET-FI, dupa primele trei luni are un avans de 22,27% si asta in conditiile in care incepand cu data de 21 martie, actiunile Fondului Proprietatea au fost incluse in acest indice, fapt ce a determinat un avans mai lent al BET-FI.

Rezultatele preliminate ale companiilor, propunerile unor dividende ce in unele cazuri au randamente chiar si de 30% cat si estimarile optimiste pentru climatul economic mondial au avut drept rezultat aprecierea cotatiilor actiunilor. Cresterile din ultimele trei luni aduc inevitabil si intrebarea fireasca asupra momentului aparitiei unor corectii. Protectia castigurilor nemarcate in urma acestor cresteri cat si identificarea oportunitatilor unor preturi reduse in conditiile in care evolutia pe termen mediu confirma scenariul pozitiv poate fi facuta cu ajutorul unor ordine conditionale.

Plasarea ordinelor contingente se poate dovedi foarte importanta pentru cei care au o activitate pasiva in managementul portofoliului. Ce sunt de fapt aceste ordine contingente? Intr-o explicatie simplista le-am putea defini ca fiind un instrument de protectie si de management al portofoliului la volatilitatea pretului indiferent de directia acestuia.

Platformele de tranzactionare online ofera doua tipuri de astfel de ordine: “stop loss” si “if touched”. Pentru a ne asigura ca beneficiem de avansul preturilor intr-o piata “bull” , in apropierea atingerii unor praguri de rezistenta ar trebui plasate ordine contingente de vanzare de tip stop loss, ordine ce au in componenta doua preturi: unul de activare si unul pentru executie. Acesta din urma ar trebui sa fie sensibil mai mic decat cel de activare astfel incat sansele executarii sa fie maximizate. Protectia vine din faptul ca la atingerea pretului de activare, ordinul intra in piata spre executie, o corectie sustinuta dupa efectuarea tranzactiei fiind considerata o oportunitate de cumparare la un pret inferior. Continuarea trendului ascendent ar face ca pretul de activare sa nu fie atins, fapt ce nu poate decat sa ne bucure intrucat putem modifica ordinul catre noile niveluri suport.

Dupa o perioada cu evolutii laterale, timpul acordat pietei de capital de un investitor care are un cont independent se reduce iar aparitia volatiliatii pietei poate afecta negativ portofoliul si poate duce la ratarea unor oportunitati . In conditiile in care ciclurile pietelor bull si bears se succed mai repede decat puterea de reactie a unor investitori, ordinele contingente devin necesare pentru eficientizarea randamentului portofoliului.

Daca produsul bursier ales este unul care nu are in componenta asistenta brokerului ori administrarea discretionara, tranzactionarea online devine o alternativa puternica pentru investitiile pe piata de capital pentru aceia ce doresc un control total asupra capitalului investit. Platforma de tranzactionare online cat si o platfroma de analiza bine structurata se dovedesc a avea o importanta deosebita pentru aceia care constientizeaza ca piata de capital reprezinta o alternativa viabila de plasare a capitalurilor.

Economia ar putea semnala prin acest prim trimestru iesirea din recesiune si chiar daca nu avem motive sa credem ca putem asista la scaderi de amploare considerabila apreciez ca utilizarea ordinelor contingente contribuie la valorificarea oportunitatilor si devine astfel un instrument de protectie.

Simion Tihon
Broker
1 aprilie 2011


Autor: Simion Tihon
inchide