Editoriale

Informatii piata

PIB-ul si companiile de la Bursa cresc, insa cu o viteza sub asteptari

Astazi s-a incheiat perioada de raportari financiare pentru prima jumatate a anului 2015 si tot astazi, INS a anuntat evolutia PIB pentru trimestrul 2 din 2015. Concluzia este ca in momentul de fata avem un ecart intre asteptari si rezultate. Desi in ansamblu, rezultatele sunt bune, acestea nu sunt atat de bune precum erau asteptate si chiar si in cazul in care raportarile confirma o evolutie descendenta, aceasta nu este in ton cu estimarile (spre exemplu, rezultatele Petrom).

Datele afisate azi de INS arata faptul ca Romania a avut in al doilea trimestru din 2015 cea mai mare crestere din UE a PIB comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (+3,7% - date ajustate sezonier). Insa, fata de primul trimestru, constatam o incetinire a cresterii economice, avansul fiind de doar 0,1% (tot date ajustate sezonier), fiind din acest punct de vedere la coada clasamentului in UE. Daca ne gandim ca asteptarile erau ca Romania sa inregistreze un avans al PIB-ului de peste 4%, vom spune ca aceste rezultate sunt slabe, fapt confirmat si de evolutia cursului de schimb de astazi.

Combinand acest mix de rezultate (cea mai buna evolutie comparativ cu T2 2014 si printre cele mai slabe cresteri raportat la T1 2015) si interpretari, cred ca avem de-a face cu un rezultat care confirma traiectoria ascendenta a economiei, insa nu cu viteza pe care ne-am dori-o.

In ceea ce priveste companiile listate la Bursa, regasim si aici contraste. Avem companii care au reusit sa surprinda pozitiv: Transgaz, Electrica, Banca Transilvania, BRD (chiar daca din reducerea provizioanelor), etc. si totodata sunt si societati (Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, etc.) care desi sunt in continuare pe profit, nu reusesc sa depaseasca rezultatele inregistrate in primul semestru de anul trecut. In consecinta, datorita efectului de baza, rezultatele financiare ale companiilor de pe Bursa nu ofera o imagine concludenta. In anumite situatii se confirma o crestere a profitabilitatii, iar din alte punte de vedere, rezultatele financiare arata o stagnare, o incetinire ori chiar un regres al activitatii.

Combinand efectul avansului PIB cu cel al rezultatelor financiare la sase luni ale companiilor listate la Bursa, cred ca putem considera ca suntem intr-un ciclu economic de crestere, insa abia la inceput. Sigur, era frumos si concluziile erau mai limpezi daca aveam un avans al PIB de 5% si majoritatea companiilor inregistrau un avans al rezultatelor irefutabil. Insa, nu ne aflam deocamdata intr-o astfel de situatie, ceea ce consider ca este cel putin bine: fiind inca la inceputul perioadei de crestere, oportunitati exista, iar pe masura ce ne apropiem de situatia fericita expusa putin mai sus, numarul acestor oportunitati tinde sa scada. Ca atare, ar trebui stabilit ceea ce fundamental produce plus valoare si incercat, pe cat se poate, sa nu ratam urmatorul val de crestere economica, crestere care se va regasi si in evolutia actiunilor listate la Bursa.

Simion Tihon
Broker
14 august 2015


Autor: Simion Tihon
inchide