Joi, 12 martie, pietele bursiere europene au inregistrat un record negativ – cea mai mare scadere din istorie intr-o singura zi (-11%), cu un maxim de depreciere inregistrat pe piata italiana, care a scazut cu aproape 17%. Piata romaneasca inregistreaza scaderi, fata de inceputul anului, de peste 20% la nivelul principalilor indici si de peste 25% la nivelul indicelui BET-NG (energie si utilitati). Pietele europene consemeaza scaderi chiar mai mari.
Cauza scaderii este arhicunoscuta: COVID-19. Cea oficiala. Insa avem si o a doua cauza si anume epidemia de panica. Exista multa frica, angoase si temeri in comportamentul investitorilor, generate de incertitudinea maxima in care acestia sunt obligati sa ia deciziile de investitii.
Fata de alte crize financiare, acum declansatorul nu mai este unul economic, ci unul biologic - o pandemie. Astfel, marea diferenta este ca acum nimeni nu poate modela un scenariu credibil pentru desfasurarea evenimentelor pe termen scurt, nimeni nu poate stabili care sunt pierderile maxime si cand se opresc ele. Ca atare incertitudinea este absoluta, iar piata a devenit un carusel modelat de panica, frica, aversiune fata de risc pe de o parte, pe de alta discounturile mari ale preturilor de tranzactionare si masurile care incep sa apara dinstre autoritatile monetare si guvernamentale. In conditii de incertitudine pietele tind sa functioneze dupa cele mai negre scenarii.
Este imposibil sa prezici evolutia pietei pe termen scurt. Insa nu trebuie sa uitam ca evaluarea unei actiuni, teoretic, se face pe o perioada de cinci ani. Spunem ca o actiune este ieftina sau scumpa, ca trebuie cumparata sau vanduta conform performantele financiare pe care le asteptam pentru urmatorii cinci ani, nu doar dupa cele din urmatoarele luni.
Pentru speculatori este o piata foarte grea, plina de riscuri si oportunitati potentiale, insa care sunt extrem de greu de fructificat in conditii de volatilitate exacerbata. Pentru investitori piata incepe sa ofere oportunitati, insa daca ele pot fi si mai mari ramane de vazut.
Pentru cei care investesc in actiuni, pe piata romaneasca, o metoda de diminuare a riscurilor este retragerea spre cash si spre actiuni cu politica de dividend semnificativa. Aversiunea fata de risc a a fiecaruia este cea care ar trebui sa faca diferenta intre a vinde, a cumpara sau a a astepta in astfel de momente.
Minimele pietei pietei vor fi atinse atunci cand frica va putea fi domolita. Ca atare nu putem fi siguri ca am atins minimile. Epidemia este inca in plina desfasurare, in Europa, in timp ce se extinde si spre zona nord-americana. Spre deosebire de China unde incidenta cazurilor noi tinde spre zero (piata bursiera din China inregistreza cea mai buna performanta in anul curent). Revenirile au sanse, si ele, sa fie brutale, astfel incat pentru cei care doresc sa investeasca, cautarea minimului, ca de obicei, este o varianta proasta.
Nu cred ca vom parcurge o noua criza ca cea din 2008 - 2009, insa vom mai avea saptamani de volatilitate crescuta in fata noastra. Este nevoie de ratiune si de mai putine sentimente in deciziile de tranzactionare. Prudenta este inca absolut recomandabila. Se nasc din nou oportunitati semnificative pentru investitori, dar intr-o piata cu o volatilitate salbatica.
Autor: Alin Brendea