Editoriale

Informatii piata

Pentru noii investitori atrasi la bursa de vanzarea de actiuni H2O
Exista o oarecare neclaritate in randul celor care, atrasi de IPO Hidrolectrica, au deschis pentru prima data un cont de investitii. Au cumparat de o parte din banii alocati acestei operatiuni si acum nu exista o claritate suficienta in legatura cu pasii urmatori. 

Pentru ei, incerc cateva clarificari.

In primul rand faptul ca ai deschis un cont de investitii este un lucru pozitiv in sine. Nimeni nu iti poate spune ce va face o actiune peste o zi sau zece ani, dar cu certitudine pe bursa au existat, exista si vor exista oportunitati de investitie. Un cont de investitii iti facilteaza accesul la acestea, fiind evident doar o conditie necesara nu si una suficienta.

Sigur s-ar putea comenta ca oportunitate de investitie este un termen subiectiv, insa as indrazni sa il definesc ca pe un activ care, pe o perioada lunga de timp, poate performa peste rata inflatiei si astfel sa produca un randament real situat minim in intervalul 5% si 10%. 

Te intereseaza sa detii asa ceva? Daca da, unde ar trebui sa cautam oportunitatile pe bursa?

1.In primul rand chiar tot la Hidroelectrica (H2O). Pe data de 12 iulie va incepe tranzactionarea regulara a titlurilor H2O pe piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti. La fel ca pentru celelalte companii listate, din acel moment, tranzactiile se vor face pe baza ordinelor de cumparare si vanzare afisate pe Bursa, ceea ce va asigura variatii ale cursului de tranzactionare. Daca nu ai cumparat suficiente actiuni Hidroelectrica, incepand cu 12 iulie, le vei putea achizitiona direct de pe piata BVB.

2.Daca banii cu care ai alimentat contul bancar au fost transferati dintr-un depozit bancar si de gandesti sa ii "parchezi” tot acolo, ar trebui sa stii ca la BVB sunt tranzactionate titluri de stat. Sunt obligatiuni emise de statul roman, deci cu cea mai buna garantie. In plus dobanzile sau castigurile obtinute din tranzactiile cu astfel de titluri nu sunt impozitate, spre deosebire de dobanda bancara.
Fiind tranzactionate la BVB, ele au o lichiditate mult mai buna decat a unui depozit bancar. Daca ai nevoie de banii reprezentand o fractiune dintr-un depozit bancar, va trebui sa lichidezi acel depozit. In schimb la BVB vinzi exact de cati bani ai nevoie. In plus sistemul de tranzactionare adauga automat la pretul tranzactie si dobanda acumulata pana in acel moment.
Mai jos sunt regasiti randamentele anuale ale unor titluri de stat tranzactionate in lei si in euro la BVB. Cele in lei se apropie de 7% dobanda anuala, iar cele in euro depasesc 5%,
 
3.Daca ai investiti in actiuni H2O se pare ca sectorul energetic te atrage. Stii ca mai exista alte trei companii importante care sunt evaluate mai atractiv, din punct de vedere al indicatorilor de evaluare bursiera, decat Hidroelectrica si sunt deja listate la BVB?
Principalii doi indicatori de analiza bursiera folosesc ca masuri profitul din ultimul si valoarea de lichidare a unei societatii (BV). Mai exact indicatorul PER arata de cate ori platesti pe o actiune profitul obtinut in ultimul, iar indicatorul P/BV arata daca platesti pe o actiune peste valoarea ei de lichidare (valoare contabila). Comparatie o vedeti mai jos:
 
Daca te interseaza sectorul energetic, cu siguranta, bursa romaneasca ofera mai multe alternative atractive.

4.In ultimii ani pe piata romaneasca au fost numeroase companii care au acordat dividende semnificAtive. Avem o piata recunoscuta pentru randamentele mari ale dividendelor platite de catre companii. Crearea unui portofoliu care sa contina companii platitoare de dividend este o modalitate mai putin riscanta si mai lichida de a-ti lua expunere pe bursa. Si un mod bun pirn care sa combini expunerea pe actiuni cu confortul obtinerii unor sume constante de bani.
Mai multe informatii despre dividendele platite de societati si cum intri in posesia lor gasesti aici: https://www.primet.ro/ce-sunt-dividendele

Dupa cum am vazut pe piata bursiera, exista mai multe variante sau optiuni pentru un investitor. Mai sus am parcurs doar cateva dintre ele, mai apropiate de profilul unui investitor incepator.
Daca ai facut primul pas spre piata bursiera, incearca sa continui pe acest drum. Diversificarea paletei investitionale, dincolo de produsele bancare sau investitiile imobiliare, in sine este un act pozitiv. Pentru ca diversificarea asigura protectie impotriva riscurilor financiare si acces la o gama mai larga de oportunitati investitionale. 

Autor: Alin Brendea
inchide