Editoriale

Informatii piata

Petrolul, profitul si romanii


Saptamana aceasta, incontestabil, capul de lista l-a tinut OMV PETROM SA, cu doua stiri care au ridicat pulsul, atat al investitorilor in actiuni cat si al intregii zone financiare romanesti.

Prima dintre acestea, o reprezinta anuntarea rezultatelor financiare pe anul 2011, care au stabilit un record de profitabilitate pentru societatile romanesti, probabil greu de atins de alte companii, profit situat la nivelul de 887 mil euro. Este ametitor sa ne gandim ca in Romania, o companie poate sa obtina astfel de rezultate, in conditii de crestere economica firava, cu un consum in permanenta contractie si cu perspective moderate de dezghetare.

O buna parte dintre comentariile pe aceasta tema se refera la faptul ca o combinatie dintre nivelul redus al redeventei impreuna cu politica de preturi practicata, a determinat o astfel de evolutie.

Avand in vedere politica oricarei companii din acest sector, de a nu oferi o transparenta decenta, pentru a ne putea forma o parere pertinenta in legatura cu modalitatea de formarea a pretului final catre consumator, atunci mereu se va mentine aceasta suspiciune de “jumulire”.

As introduce insa in calcul, un aspect derivat din comentariu facut de domnul Andreas Treichl (presedinte Erste Bank) in decembrie 2011, prin care spunea ca masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei in 2010, sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest, iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva. De ce am introdus acest aspect? Pentru ca marja de profit este la niveluri aproape duble fata de companii din vest de acelasi profil. Aplicand un mic mecanism de logica, este clar ca aceste distorsiuni apar si ca urmare a faptului ca astfel de giganti isi permit sa impuna pe o piata ca cea din Romania, politici extrem de favorabile, fara a fi supuse unor riscuri.

A doua stire care a dat plus companiei, a fost cea legata de descoperirea unui zacamant de gaze in Marea Neagra, care ar varia intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi, descoperire facuta impreuna cu partenerii de explorare de la Exxon. Acest depozit este estimat la o valoare de 14 miliarde de dolari si conform intelegerii, veniturile si cheltuielile se vor imparti intre cei doi parteneri. Practic prin aceasta descoperire, OMV PETROM isi consolideaza pozitia in Romania in ceea ce priveste resursele pe care le exploateaza, ajungand inevitabil sa aiba un cuvant din ce in ce mai greu de spus in strategia pe termen lung a tarii noastre.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
24 februarie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide