Editoriale

Informatii piata

Piata bursiera romaneasca nu a dezamagit
2023 a fost un an bun pentru investitorii care detin actiuni romanesti. Evolutiile indicilor bursieri, indica acolo unde se iau in calcul si dividendele distribuite pe parcursul anului, o crestere in jurul a 29%. Anualizat inseamna aproape 35%, ceea ce, oricum am analiza, reprezinta o buna performanta a pietei locale.

Pentru investitori, desi statistic e greu sa performezi asemanator indicilor, probabil randamentele conturilor de investitii din acest an, au depasit semnificativ inflatia si au produs un semnificativ randament real pozitiv.

In luna septembrie cel mai vechi indice bursier al BVB, indicele BET a sarbatorit al 26-lea an de la infiintare, marcat prin atingerea unui nou maxim istoric. BVB a facut cu acest prilej niste calcule interesante dar mai ales relevante, prin prisma faptului ca, iata,  vorbim despre o perioada indelungata – peste 25 de ani. Pentru statistici cu cat vorbim depre perioade mai lungi cu atat ne referim la date mai fiabile.

Aceste informatii le gasiti aici.
 
Un investitor fidel pietei locale care ar fi investit 100 de lei in fiecare luna (incepand cu finalul anului 1998, atunci cand a aparut BET) in actiunile din componenta indicelui, iar dividendele incasate le-ar fi reinvestit in emitentii platitori ar fi detinut, in prezent, un portofoliu de circa 350.000 de lei. Efortul investitional ar fi fost de circa 30.000 de lei. Dupa cum reiese in mod evident din comunicatul BVB nici dobanzile bancare, nici randamentele obtinute pe pietele bursiere externe nu s-ar fi apropiat de aceasta performanta.

Ca atare, putem afirma acum, privind retrospectiv, ca piata locala a rasplatit increderea celor care, in calitate de investitori, au crezut in ea. In definitiv era greu sa nu fie asa!

Piata bursiera isi gaseste principalul temei prin care isi construieste evolutia in economia pe care o reprezinta. Economia romaneasca, desi fragila, cu multe dezechilibre istorice, unele nici acum balansate, cu multe piedici birocratice sau "hopuri” de guvernare (pentru a folosi un termen bland) este sortita unei cresteri organice. Pe simplu motiv ca apartenenta la un grup cu cifre mult mai mari tinde sa te duca la medie. Apartenenta la spatiul economic al Uniunii Europene impinge implacabil economia romaneasca spre crestere. Iar asta produce afaceri mai mari si profituri mai bune pentru companiile listate.

De altfel piata bursiera, din cauze asupra carora nu mai insist, a venit tot timpul cumva dupa mersul economiei. Evolutiile ei pozitive nu au prevazut (in mare masura) cresterile din economie, ci au venit sa le confirme. Cel putin pana acum.

Asa pare ca stau lucrurile si in viitorul apropiat. Daca economia romaneasca a crescut semnificativ in ultimii ani, plasandu-se fara tagada in zona economiilor emergente, piata bursiera incearca inca sa confirme acest statut. De exemplu, privind in zona noastra geografica, piata de capital din Ungaria este de mult timp considerata piata emergenta in toate clasificarile importante avand sprijinul unei economii pe care economia romaneasca tocmai ce a depasit-o privind la PIB per capita in termeni de putere de cumparare. 

In acelasi timp piata bursiera locala inca asteapta recunoasterea statului de piata emergenta, de la cel mai important factor de clasificare – MSCI (asociat pietei americane). Dupa recunoasterea acestui nivel de catre celalalt mare actor din zona clasificarilor bursiere, FTSE, un astfel de moment ar insemna un nou salt al bursei locale si, probabil, o noua recompensa pentru investitori prezenti pe ea.

Pentru a ilustra posibilele efecte pozitive trebuie sa stim ca doar pe pietele bursiere din SUA sunt 82 de ETF-uri care urmaresc bursele emergente cu active in administrare de circa 210 mld. USD (sursa etfdb.com). La nivel global sunt sute de miliarde de dolari care sunt investitii in fonduri ce urmaresc indicii de piete emergente. Cel mai cunoscut indice, dedicate acestui tip de piata - MSCI Emerging Markets Index are o capitalizare bursiera de 6.5 trilioane USD!

In mod plastic, avansarea la statutul de piata emergenta, poate fi asemuit cu saltul de la un magazin de cartier la un mall. Vadul si puterea financiara a celor care iti vad (si iti pot cumpara) produsele sunt incomparabil mai ridicate!

Istoricul si viitorul apropiat pledeaza pentru prezenta pe piata bursiera locala. Faptul ca in acest an, probabil, este singura forma de investitie generalista locala care a asigurat un randament real pozitiv este cea mai buna confirmare.

Autor: Alin Brendea
inchide