Editoriale

Informatii piata

Piata locala ignora scaderile de pe bursele internationale
Ultima saptamana a fost dominata de o volatilitate puternica pe pietele internationale, insa nu si pe cea locala. Indicele Dow Jones a fluctuat intraday cu peste 700 de puncte. Pe plan local, volatilitatea a fost mult mai mica. A fost o incercare timida marti in care indicele BET, referinta pietei romanesti, a fost trimis sub pragul de 9000 de puncte, insa inchiderea a fost tot peste acest nivel. Asadar, am putea spune ca la 9000 de puncte, indicele BET si-a gasit un suport.

Miscarea ampla de pe pietele internationale a fost determinata, din nou, de discutia privind tarifele pe care SUA vrea sa le aplice bunurilor provenite din China. Sunt in discutie noi bunuri carora li s-ar aplica aceste taxe, bunuri in valoare de 300 miliarde dolari. Reactia a fost una foarte rapida, yuanul s-a devalorizat, iar Trump a facut declaratii usor tendentioase. Mai apoi, yield-urile din SUA au coborat  la un minim al ultimilor doi ani si asta a atras reluarea temerilor in privinta evolutiei economiei SUA si nu numai. In consecinta, am avut mai multe motive de volatilitate si de exacerbare a temerilor care au alimentat cu scepticism investitorii. 

In tot acest timp, bursa de la Bucuresti a evoluat mai mult lateral. Cu exceptia zilei de marti cand a incercat sa scada si pana la urma a inchis pe plus, piata noastra a fost neafectata de turbulentele externe si chiar inchide saptamana pe plus. Desi forta manifestata de cumparatori a scazut in intensitate comparativ cu iunie si iulie, dovada fiind faptul ca lichiditatea a scazut, o corectie a pietei locale nu ar fi deloc surprinzatoare. Deocamdata nu a aparut o inflamare a investitorilor in actiuni romanesti in contextul in care suntem in plin sezon de raportari financiare, iar asteptarile sunt mai degraba optimiste. Marcarile de profit ar putea sa apara in a doua jumatate a lunii august cand, pe termen scurt, catalizatorii de crestere vor fi mai greu de identificat. 

Anuntul din septembrie al FTSE ar putea avea vreo legatura cu stabilitatea pietei? In mai putin de doua luni, FTSE va anunta ce decizie a luat in privinta pietei locale: ramanem pe lista de asteptare pentru trecerea in categoria pietelor emergente sau primim o veste foarte buna si suntem anuntati ca de la anul, Romania va fi piata emergenta? In actualele conditii, cel mai probabil vom ramane pe lista de supraveghere, tinand cont de faptul ca listari noi nu am avut, iar lichiditatea nu a crescut. Dar daca Hidroelectrica face pasul cel mare? Cu doua zile in urma a publicat un anunt prin care solicita oferte de consultanta financiarea pentru IPO. Este interesant faptul ca termenul in care asteapta aceste oferte este unul foarte scurt (pana pe 13 august). Sigur, listarea Hidroelectrica a devenit o himera, dat fiind faptul ca o asteptam inca din 2011. Cum nimic nu este exclus, daca listarea s-ar produce, sansele pentru un upgrade din partea FTSE ar creste considerabil. Acest scenariu este unul, evident, de un optimism debordant si care a aparut in urma anuntului Hidroelectrica.

In concluzie, piata noastra este posibil ca si de data aceasta sa reactioneze cu intarziere, iar daca scenariul optimist de mai sus nu se adevereste, dupa perioada rezultatelor financiare este posibil sa apara marcari de profit, absolut normale tinand cont de evolutia din ultimele trei luni. Asadar, daca trendul multianual de crestere se pastreaza (si inca nu sunt semne ca nu), o eventuala scadere a pietei va deveni o oportunitate de cumparare, mai ales ca, rezultatele financiare de pana acum creeaza premisele ca si la anul sa avem dividende cu randament ridicat.

Autor: Simion Tihon
inchide