Editoriale

Informatii piata

Pietele financiare - noua zona de confruntare

Procesele economice tind sa capete o importanta tot mai mare in lumea actuala. Pe masura ce modelul economic consumatorist pune stapanire tot mai pregnant pe modul in care ne organizam societatea, puterea banilor sporeste. Daca economia era, nu demult, considerata o stiinta secundara, in prezent cu totii ne lovim de ea si vrem sa intelegem ce o guverneaza. Pregatirea economica (macar la un nivel primar) devine un ingredient obligatoriu pentru succes.

Economia a devenit nu doar un mijloc de asigurare a celor necesare intr-un mod eficient si profitabil, dar si un mijloc de exercitare a puterii. Puterea militara incepe sa devina o arma devensiva, in timp ce confruntarile se dau tot mai mult pe taram economic.

In prezent, cele mai mari puteri mondiale au, in primul rand, cele mai mari si eficiente economii. Dominatia unor tari, exemplu SUA fiind concludent, se exercita tot mai pregnant prin metode economice. Dolarul este moneda dominanata, bursa americana este bursa dominanta. Modelul economic american este acceptat de tot mai multi cetateni ai planetei pe masura ce civilizatia consumului se dezvolta cu o viteza din ce in ce mai mare.

Raportul de forte dintre tari se stabileste, acum, tot mai mult pe taram economic. Instrumentele economice sunt folosite tot mai masiv si cu un succes major. Recenta scadere a pretului petrolului este un exemplu pe care il putem numi “de manual”. Presiunea economica pusa asupra unor tari intrece cu mult ca eficienta alte mijloace disponibile. Devalorizarea monedelor, cresterea costului de finantare, lipsa de acces la pietele financiare internationale sunt adevaratele marote ale guvernelor actuale. Pe de alta parte, in ziua de astazi FMI este un nume mai respectat decat cel al unei armate din trecut.

In aceasta saptamana, acesta paradigma a fost din nou exemplificata. O decizie a unei banci centrale a unei tari nu foarte mari, insa cu o forta economica respectabila a bulversat intreaga planeta. Au pierdut banci comerciale, au pierdut firme de investitii (unele intr-atat de mult ca au intrat in insolventa intr-o singura noapte), dar au pierdut si investitorii individuali. Efectele nu au fost doar in pietele financiare, ci ele s-au transmis in viata de zi cu zi, prin cei care s-au trezit peste noapte ca au de platit rate bancare mai mari cu 20% (ceea ce pentru multi poate fi echivalent cu falimentul personal).

Dominatia economiei asupra altor aspecte ale societatii incepe sa fie tot mai sufocanta. Captivi unui mod de viata care propune standarde tot mai inalte suntem nevoiti sa finantam aceasta realitate. Fie cu venituri mai mari, fie cu imprumuturi. Nevoia de venituri mai mari genereaza o masa in crestere de investitori individuali – mai ales intr-o lume a dobanzilor bancare minime, mai nou chiar negative. Lipsa de venituri suficiente genereaza nevoie de imprumut, de a amaneta venituri viitoare contra resurse financiare. Treptat, tot mai multi indivizi sunt trasi in vortexul pietelor financiare, din pacate multi dintre ei avand mijloace si instrumente insuficiente pentru a se descurca intr-un domeniu nou si in care globalizarea determina o viteza extrordinara a evenimentelor.

Lumea se schimba si ea devine una economica. O economie puternica este arma cea mai buna a fiecarei tari. Echilibrul financiar este conditia unei vieti linistite pentru fiecare. Prosperitatea este tot mai mult cautata si ea devine tot mai greu accesibila fara intelegerea si aplicarea corecta a mecanismelor economice.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
16 ianuarie 2015


Autor: Alin Brendea
inchide