Inchidem saptamana cu noi declaratii din sfera politica. Din nefericire, acestea ating din nou sensibilul subiect si anume Pilonul 2 de pensii. Incepand cu al doilea trimestru al acestui an, acesta a fost subiectul cel mai fierbinte pentru piata de capital. Pana nu vedem negru pe alb o lege sau ordonanta ori pana cand nu este in mod categoric abandonat subiectul, evolutia pietei va fi ca mersul pe sarma.
De ce este atat de important acest subiect? In primul rand, o modificare ce presupune reducerea contributiilor la Pilonului 2 sau mai rau, o desfiintare a acestuia, va avea efecte negative pe termen lung si foarte lung. Rolul acestuia atunci cand a fost constituit a fost tocmai sa degreveze sistemul de pensii de stat. Au trecut aproape 10 ani de atunci si ar mai fi nevoie de inca vreo 20 pentru a vedea beneficiile acestui sistem. Din pacate nevoile pe termen foarte scurt sunt mai presus decat obiectivul pe termen lung: reducerea dependentei de sistemul public de pensii.
Un alt motiv, cel putin la fel de important, ar fi acela ca Pilonul 2 de pensii are capacitatea de a creste gradul de alfabetizare financiara a populatiei. Cum? Pai in primul rand afla ce inseamna economisirea (legislatia impune informarea constanta a participantilor in privinta contributiilor si a numarului de unitati de fond detinute). Inteleg ce inseamna sa economisesti recurent, sa pui putin de o parte, dar lunar. Acest aspect, desi e mai greu de masurat, se va traduce prin imbogatirea populatiei pe termen lung. Oamenii vor constientiza ca prin economisire isi pot asigura stabilitatea financiara. Iar asta o pot vedea in fiecare raport pe care fondurile din Pilonul 2 il trimit participantilor.
Un al treilea motiv, si anume cel care ne macina pe noi cei implicati in piata de capital, este ca fondurile din Pilonul 2 sunt cel mai mare investitor de pe piata de capital. Ca atare, orice modificare in privinta activelor sau a contributiilor la aceste fonduri se va regasi in lichiditatea bursei si chiar in cotatiile actiunilor. Ca atare, Pilonul 2 de pensii este in momentul de fata pilonul de baza al pietei de capital.
Nu este un lucru tocmai bun sa te sprijini pe un singur pilon. Printre pilonii de baza ai unei piete de capital sanatoase se afla investitorii de retail. Piata locala sufera la acest capitol, si tocmai din acest motiv, Pilonul 2 ramane pilonul de baza al pietei bursiere. Faptul ca Pilonul 2 poate sa reprezinte pasul spre cresterea gradului de educatie financiara a populatiei, asa cum ziceam mai sus, ne poate ajuta la o crestere a numarului de investitori de retail la Bursa. Daca oamenii vad ca luna de luna, au o contributie de x lei si un randament de y%, se vor gasi printre acestia unii care sa incerce sa faca acelasi lucru, insa pe cont propriu. Cu alte cuvinte, sa deschida un cont de investitii la Bursa. Si cum puterea exemplului este deosebit de mare, investitorii de retail ar putea sa devina un al doilea pilon de baza al pietei de capital.
Autor: Simion Tihon