Daca in urma cu doar o saptamana, marile publicatii internationale se intreceau in a raporta incheierea celei mai proaste luni din 2012 pentru indicele Dow Jones, acum, discutia este cu totul alta: in saptamana proaspat incheiata, Dow Jones a inregistrat cea mai mare crestere de anul acesta. Cu alte cuvinte, am avut o saptamana de reactie tehnica la scaderile din luna mai.
Raman insa aceasi factori ce alimenteaza reactiile indisciplinate ale investitorilor: Grecia si masurile de austeritate, bancile Spaniole, piata muncii in SUA, discursurile presedintelui FED, etc. Aceste cicluri de viteza impresionanta, nu demonstreaza altceva decat o lipsa acuta de repere solide. Suntem din nou intr-o situatie in care: lichiditatea se afla la cote de avarie, aversiunea la risc a investitorilor este periculos de mare si orice stire devine sensibila daca atinge subiecte precum economia Greciei sau a Spaniei. Exista o bulversare totala pe pietele financiare in acest moment si asta in primul rand pentru ca se renunta la viziuni fundamentale in favoarea celor sentimentale.
Poate ca bursele au nevoie de o resetare. Citind editorialele de acum un an sau doi, am constatat ca situatia de acum seamana izbitor de mult ce ceea ce am trait in mai-iunie 2010 si 2011. Acum, exista totusi tendinta de a spune ca este o diferenta, ca lucrurile sunt mai grave si asta pentru ca deja avem un istoric de masuri luate si care se dovedesc a nu fi viabile. Dar nu se poate reseta totul? Se pare ca nu. La primele discutii despre iesirea Greciei din zona euro, au si aparut calcule privind costurile implicate. Concluzia: Europa nu poate plati un astfel de cost sau cel putin nu acela “previzionat”. Dar sa plateasca la nesfarsit poate? Sa acopere gauri ce se fac tot mai mari, este mai usor? Pana cand?
Nu cred ca exista un raspuns categoric ce ar putea fi asumat in mod oficial. Deocamdata, tot solutia prelungirilor pare sa fie cea vizata. Tot masuri de austeritate, tot asteptari de bani noi dar nimic despre crestere economica. In acest caz, privind in urma la reactia burselor dupa iesirea din ciclul pesimist, cred ca ne putem adapta si putem interpreta intr-un mod optimist inca de pe acum.
Avem in fata o vara care probabil ca va fi marcata, la fel ca in 2010 sau 2011, de lipsa temporara a unor actori importanti pe plan economic. Privind in urma, o lichiditate redusa nu ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. Starea normala ar fi una de apatie iar promblema Greciei sau randamentele bondurilor spaniole vor disparea treptat din peisaj.
Ce se poate intelege din cele de mai sus? In primul rand ar trebui constientizat ca actiunile multor companii au preturi ce reflecta o teama exagerata. Dar se poate si mai ieftin si asta pentru disciplina nu este o caracteristica “la moda”. Chiar si asa, acesta etapa grea se va rispi si sunt sanse mari ca multi investitori sa reuseasca sa scape de pesimism mult prea tarziu. Ca atare, o analiza fundamentala si reactia in consecinta se pot dovedi metode de succes de trecere prin acesta etapa neagra a pietelor de capital, etapa ce seamana izbitor cu cea din 2010 sau 2011.
Simion Tihon
Broker
9 iunie 2012
Autor: Simion Tihon