Editoriale

Informatii piata

Platforma de tranzactionare versus asistenta brokerului. Cum investim la Bursa?


Desi piata de capital romaneasca a intrat intr-o amorteala in ultimele luni, este pregatita sa ofere acele unelte de care un investitor are nevoie. Accesul pe aceasta piata este oferit tuturor, sumele minime nemaifiind un aspect care sa ingradeasca pe cineva. Ofertele societatilor de brokeraj pot sa absoaba cerintele acelora care gasesc pretexte in a deveni activi. Putem aprecia ca industria serviciilor de investitii financiare este completa . Cu toate astea ceva lipseste. Necorelarea cu cei de peste ocean? Promovarea ineficienta a avantajelor aduse de Bursa? Aversiunea la risc deprinsa odata cu balansul economiilor?

Alegerea modului in care investim la Bursa reprezinta primul moment cand suntem in fata unei decizii ce va avea efecte care se vor rasfrange asupra randamentelor ulterioare. Aceasta trebuie sa tina cont de timpul maxim ce poate fi acordat acestei afaceri, de dorinta de implicare in procesul investitional, de perspectivele de eficienta in raport cu costurile propuse pentru fiecare tip de cont ori de alte aspecte personale ce pot constringe si influenta actele economice vitoare.

Care sunt variantele propuse?

Metodele de lucru cu care brokerii vin in intampinare se impart in functie de procesul decizional. Avem aici trei posibilitati: investitorii independenti, cei asistati in identificarea oportunitatilor si cei ale caror conturi vor fi administrate discretionar. Fiecare tip de cont presupune costuri diferite iar balanta dintre avantaje si dezavantaje trebuie bine cantarita. Ar putea conturile sa fie customizate pe nevoile, timpul si priceperea noastra? DA. Acestea se pot impleti pentru multumirea celor ce nu se identifica intr-unul din modurile de lucru, insa cu mare grija pentru a nu starpi din avantajele metodelor clasice.

Platforma de tranzactionare

Intr-o lume ce a devenit online, unde absenta laptop-ului si a conexiunii continua la internet tind sa tina de domeniul trecutului, brokerii nu-si permit sa nu ofere aceasta varianta de conectare la Bursa. Calitatea de actionar al unei companii este la distanta de un click. Bineinteles ca fara “real time”, platforma de tranzactionare ar pierde mult in fata conturilor administrate discretionar. Asadar tot ce se petrece pe monitor este in timp real si ne da sansa sa reactionam imediat atunci cand se impune. Fiind la un pas de “a intra in afacere” avem totusi nevoie de un sprijin in luarea deciziilor. Fara a surpinde probabil pe nimeni, brokerii aduc un bonus numit platforma de analiza. Comparatiile rapide, indicatorii financiari, achizitiile investitorilor institutionali si alte elemente ce ajuta la identificarea unei decizii sunt oferite si ele in timp real. Acum ar trebui sa ne punem cea mai simpla intrebare: Cat costa? Surprinzator sau nu, exista un singur cost, fara taxe, fara nimic ascuns – comisionul de tranzactionare.

Totusi, acest cont are si dezavantaje: inactivitatea este probabil inamicul numarul unu al acestui produs. Teama de asumarea raspunderii pentru deciziile luate poate genera pagube importante. Solutia: atitudine activa fata de volatilitatea pietei, reactii imediate, plasarea de ordine contingente.

Asistenta brokerului sau administrarea discretionara

Spre deosebire de nevoia de castig, timpul este limitat. In aceasta situatie avem optiunea investitiei cu ajutorul recomandarilor unui broker ori chiar contul cu administrare discretionara. Asistenta cat si managementul portofoliului sunt facute personalizat, pe baza profilului de risc si a situatiilor specifice de la caz la caz. Desi ajungem sa constientizam ca administrarea discretionara aduce plus valoare, cu greu renuntam la controlul total asupra investitiei. Transferul de incredere se face in timp iar incredintarea libertatii totale poate fi facuta numai dupa conturarea relatiei broker-client, relatie ce trebuie sa fie cat mai transparenta. Puterea si rapiditatea reactiilor este evident un atu al acestui tip de cont. Cat costa? Compozitia pretului este alcatuita din comisionul de tranzactionare si cel de asistenta ori de succes in cazul contului discretionar. Taxele platite sunt invers proportionale cu valoarea investitiei. Dezavantajul acestor conturi este suma minima ce trebuie investita pentru a beneficia de un astfel de serviciu.

Pentru a raspunde intrebarii din titlu, vom trage urmatoarea concluzie: La Bursa trebuie sa investim conform capacitatii de reactie la schimbarile ce apar in economie si a rapiditatii cu care ne putem adapta la conditiile in permanenta schimbare. Atitudinea pro activa este imperios necesara regasirii conjucturilor ce vor duce la performanta investitiilor. Pentru a valorifica oportunitatile viitoare trebuie sa fim conectati la piata cat mai devreme, astfel incat sa le identificam si sa le alegem pe cele intr-adevar valoroase. Si sa nu uitam ca toti avem acces la Bursa…

Simion Tihon
Broker Prime Transaction
11 noiembrie 2010


Autor: Simion Tihon
inchide