Cresterea bursei din ultimii ani a fost insotita de consolidarea unor investitori institutionali de calibru pe piata locala: Fondurile de pensii obligatorii – pilon 2 (FPO). In acest moment FPO reprezinta principalul pol investitional pe piata bursiera romaneasca.
Din aceasta perspectiva am vrut sa analizam in ce investesc, ce structura de portofoliu prefera si ce limitari le afecteaza politica de investitii.
Structura de investitie
FPO primesc lunar contributii din taxele pe munca platite de participanti. La finalul anului trecut (decembrie 2023) contributia lunara depasea nivelul de 1.1 miliarde lei. Activul net total al celor sapte fonduri de pensii se situa, la finalul anului trecut, in jurul valorii de 126 mld lei.
Detinerile cele mai mari (circa 2/3 din total) sunt reprezentate de titlurile de stat, in timp ce investitia in actiuni a avut o pondere ce s-a situat, in ultima perioada, in intervalul 20-24%. Alte actiuni de pe piata romaneasca totalizeaza 1.2% din valoarea investita, in timp ce restul de 5.55% il reprezinta investitii in actiuni listate pe pietele externe (europene). Alegerea actiunilor din BET, ca zona investitionala preferata, are cel putin trei motive obiective: expunerea pe piata romaneasca, lichiditatea bursiera ridicata si profilul de risc mai scazut al emitentilor care sunt selectati sa faca parte din cel mai reprezentativ indice al BVB.
In anexa la acest material gasiti pozitiile, cumulat pe emitenti, detinute de cele 7 FPO pe piata actiunilor listate.
Analiza Portofoliu Fonduri de Pensii Obligatorii.pdf