Editoriale

Informatii piata

Povestea drobului de sare

Saptamana proaspat incheiata a fost caracterizata de o incordare aparte, determinata de indicatorii macroeconomici din Statele Unite. In mare, cel mai vizat indicator a fost cel al locurilor de munca (in prima faza Non-farm emis de ADP), urmat la finalul saptamanii de indicatorul oficial al Non-Fam-ului si rata somajului in SUA .

Piata americana a inceput saptamana intr-o zona a indeciziei, cu variatii mixte, dar care pe ansambul, au determinat aprecieri pana spre mijlocul saptamanii.
In schimb, europenii nu s-au comportat la fel, manifestandu-si mult mai vizibil starea de nelinste. Astfel, indicele bursei germane a acumulat o depreciere de 0.50% pana la mijlocul saptamanii.

Vrand-nevrand, acest climat s-a regasit si pe bursa locala, dar ca intotdeauna intr-o forma damboviteana. Lipsa volumelor a inceput sa fie nota dominanta a sedintelor de tranzactionare, cu deprecieri cumulate, pe sectorul financiar, pana spre doua procente spre mijlocul saptamanii, intr-o atmosfera generala cu miscari mixte.


Cea mai vizibila stare de tensiune s-a putut observa pe cotatiile monedelor din regiune si in particular pe cotatia EURRON.
Inceputul de saptmana s-a caracterizat printr-un semnal clar de apreciere pentru EUR, cu un efect de resort comprimat pana la sedinta de miercuri, cand a inceput o ascensiune puternica timp de trei sedinte.

La o mica analiza observam ca mijlocul saptamanii a reprezentat un punct maxim local de incordare in ceea ce priveste pietele financiare.


O buna parte din comentatori se axau pe scenariul marcarilor de profit, inerente unei piete aflate pe un trend ascendent si ca astfel de corectii pot fi sanatoase. Intrand insa mai bine in miezul problemei identificam de fapt un motiv mult mai delicat si cu efecte inlantuite in toate pietele financiare. Este vorba ca de multe ori, in astfel de situatii, de FED (Banca Centrala Americana) si programul acesteia de cumpare de obligatiuni. Derularea unui astfel de program determina miscari ample la nivel de lichiditatii disponibile pietelor de capital si de aici ingrijorarea ca acestea din urma sa se astepte la o reducere a resurselor disponibile in perioadele urmatoare.


Pentru o mai buna intelegere a impactului asupra unei piete ca cea romaneasca,am sa fac un mic istoric.
Practic aceasta politica monetara expansionista practicata de FED a determinat un exces de lichiditati pe dolar cu posibilitatea deprecierii acestuia, ceea ce a determinat pe investitori sa se orienteze catre randamente mai ridicate in alte piete, cum ar fi cele emergente si unele chiar de frontiera (periferice).

In particular pentru Romania, acesta miscarea s-a putut observa mai ales in prima parte a anului 2013, cand leul s-a intarit si in plus statul a putut sa se imprumute la costuri din ce in ce mai scazute. Aceasta stare a determinat si o incredere in randul investitorilor de pe bursa care, cumulata cu alte interese investitionale locale, a determinat un parcurs general pozitiv si peste asteptari in cazul principalelor actiuni.


Dupa atat soare au aparat si cativa nori negrii, materializati saptamana aceasta in indicatorul Non-Farm. Astfel, o valoarea puternica a acestuia, ar putea determina Banca Centrala Americana sa ia o pauza sau cel putin sa franeze programul de stimulare cu obligatiuni. Aceast posibil scenariu rezoneaza imediat in pietele unde a fost redirectionat surplusul de lichiditati. Miercuri, cand era si ziua anuntului indicatorului Non-Farm emis de ADP, pietele erau deja setate in starea de alerta spre panica, lucru vizibil accentuat in pietele emergente.
Leul a avut o depreciere abrupta, de peste 1%, la fel si bursa, confruntandu-ne cu o iesire de pe activele romanesti. Sarabanda deprecierilor a continuat pana la finalul saptamanii, cand a fost prezentat si indicatorul Non-Farm oficial, impreuna cu rata somajului din SUA. Faptul ca cei doi indicatori au venit usor in contradictoriu a determinat o calmare printre investitori, facandu-i sa ia in calcul posibilitatea c?? programul de stimulare va continua. La momentul anuntului, pietele au inceput sa reduca din pierderile acumulate, intrand puternic intr-o zona de recul, avand ca efect incheierea saptamanii aproape de nivelurile inregistrate inainte de aceasta panica.

Reveniri au fost vizibile si pe bursa de la Bucuresti, nu la fel de solide si convingatoare, iar leul nu a reusit sa recupereze semnificativ incheind la un nivel maxim pentru acest an pe cotatia BNR. Am putea spune ca in aceasta saptamana de foc, BNR a fost cvasi absenta din peisaj, atat in ceea ce priveste piata interbancara (unde era de inteles ca nu ar fi fost cazul sa intervina) cat si din spatial public al declaratiilor, unde am avut parte de cu totul alte informatii si din partea unor reprezentanti dintr-o cu totul alta sfera a activitatii bancii centrale.

Concluzionand, putem afirma ca, atunci cand incep sa apara astfel de tensiuni in pietele financiare, ele sunt doar un preambul pentru ce ar putea sa mai vina. Este foarte probabil sa intram iarasi intr-o perioada de volatilitate si posibil sa razbata si alte scenarii mai mult sau mai putin pozitive.


Adrian Barbulescu
Broker
7 iunie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide