Editoriale

Informatii piata

Primavara bursiera

2012 a refacut increderea in investitia bursiera. Cu un avans de peste 15% (sau dublu dobanzii bancare anuale) bursa romaneasca a oferit o surpriza placuta celor care nu si-au pierdut increderea in potentialul acesteia de a genera profit.

Ar trebui sa remarcam ca cele mai mari cresteri le-am inregistrat chiar pe actiunile cele mai lichide si cu cea mai mare capitalizare. Fie ca vorbim despre Fondul Proprietatea, OMV Petrom sau SIF-uri, este evident ca aceste cresteri au fost determinate de fonduri noi care au fost directionate catre piata romaneasca. Vorbim practic de o piata pe care investitori mari au cumparat societati mari. Imaginea tipica a unei piete dominate de investitori institutionali….

De ce cumpara acestia actiuni romanesti? Sigur ca ele sunt subevaluate, ca au un potential mare de crestere, ca au aparut schimbari legislative mult asteptate, insa mare parte din aceste argumente nu sunt noi. Si atunci de unde aceasta determinare in a cumpara actiuni romanesti? Este o intrebare cu atat mai interesanta cu cat evolutiile ascendente s-au consumat intr-un mediu economic national plin de pesimism. La nivelul intreprinzatorilor romani sunt putini cei care prevad cresteri in acest an. Sunt multi cei care prevad un declin al afacerilor si care au asteptari negative privind viitorul apropiat.

Pentru a gasi un raspuns, ar trebui sa ne concentram pe tabloul general pe care economia Romaniei il zugraveste in acest moment. Fata de inceputul crizei, acum datele macroeconomice sunt semnificativ mai bune. Multe dezechilibre s-au micsorat fie ca vorbim despre deficitul de cont curent, fie ca vorbim despre deficitul bugetar sau despre inflatie. Romania a reusit in plina criza o restructurare economica care incepe sa fie apreciata.

Datele arata si mai bine daca ne comparam cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Daca in 2008 eram in topul tarilor vulnerabile la criza economica acum suntem intr-un pluton al tarilor pregatite sa parcurga in mod echilibrat conditii economice adverse. Sunt multe alte tari care au dat si mai dau fiori investitorilor si cu siguranta Romania nu se afla printre ele.

Pe de alta parte, desi optimismul in economie este tabu in Romania, marile companii listate la BVB au furnizat date financiare, pentru anul trecut, care indica o crestere semnificativa a afacerilor si a productivitatii. Pare, in acest moment, ca multi dintre actorii principali din economia romaneasca au reusit sa se adapteze si sa isi ajusteze activitatea la noul context economic, sa isi recapete “suflul” generand astfel profitabilitate.

Evident evolutia pietei romanesti trebuie pusa, macar partial, si pe o tendinta generala manifestata in acest an pe toate pietele bursiere: cresterea apetitului pentru risc. Dupa ce 2011 a “testat” diverse scenarii catastrofale, de la falimentul statelor din Uniunea Europeana pana la intrarea economiei americane in recesiune odata cu retrogradarea ratingului de tara, in acest an, investitorii sunt mult mai putin sensibili la astfel de scenarii. Pe de alta parte, promisiunea bancilor centrale de a tine pe termen mediu (vorbim de orizontul anilor 2015) dobanzile la niveluri extrem de scazute, au anulat practic sansa ca randamentele monetare sa mai ofere profitabilitate, ci doar siguranta. Ca atare cei care doresc sa castige mai mult, incep sa isi asume riscuri in crestere, gasind in bursa din nou o oportunitate.

Traim un sentiment primavaratic pe piata bursiera, un sentiment care nu poate fi ignorat de niciunul dintre actorii economiei. Poate fi semnalul care prevesteste zorii unui nou ciclu economic. Este o ipoteza seducatoare care insa trebuie confirmata…



Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
2 martie 2012

Autor: Alin Brendea
inchide