Editoriale

Informatii piata

Produsele structurate


Incertitudinea este un atribut pe care pietele financiare si l-au insusit din ce in ce mai bine in ultima perioda. Sunt deja patru ani de cand investitorii sunt in cautarea unor repere care sa poata da valoare capitalului strans in anii de crestere economica. O mare parte din acesta este plasat acum in banci, iar piata monetara ofera randamente in scadere. Volatilitatea pietelor financiare, tine departe de burse bani ce ar putea fi angrenati in sustinerea companiilor ce au devenit ieftine din pricina unor temeri exagerate. Investitorii reactioaneza cu putere la cresterea randamentelor unor state, la declaratiile oficialilor responsabili de salvarea zonei euro, la afisarea unor indicatori macroeconomici desi acestia au o frecventa de doar o saptamana. Situatiile financiare ale companiilor sunt un catalizator de crestere sau de scadere cu o putere ce tinde a se diminua in fiecare zi.

Cu astfel de premise si cu o piata in care lichiditatea marcheaza deseori recorduri negative, investitorii de pe piata de capital romaneasca, atatia cat au mai ramas, tind sa aiba o afinitate pentru produsele de investitii mai complexe si care sunt capabile sa ofere randamente mari intr-un timp foarte scurt. Ma refer aici la produsele structurate si anume la certificatele turbo. De la lansarea acestora si pana in prezent, au castigat teren in lichiditatea totala a bursei, mai ales in momentele de volatilitate puternica a activelor suport.

Pe scurt, acestea sunt produse care au un activ suport (ex. Indicele DAX, S&P, aur, petrol) si care la o miscare cu X% a activului suport, produsul structurat inregistreaza o variatie de X% inmultutit cu un levier. Ca atare, produsul structurat are o miscare mult mai agresiva decat cea a activului suport si care se potriveste de minune investitorilor cu un puternic apetit pentru risc. Un avantaj al acestor produse este existenta unui furnizor de lichiditate care desi afiseaza cotatii la un spread considerat in unele situatii destul de mare, asigura posibilitatea de a intra si de a iesi de pe o anumita pozitie.

Nu de multe ori, tranzactiile cu aceste produse au depasit 20% din lichiditatea totala a bursei. Acesta este un indicator care demonstreaza ca inca exista apetit de risc iar investitorii simt nevoie de produse care sa compenseze in momentele in care actiunile au o miscare intr-un interval destul de restrans. Posibilitatea de a castiga si in momentele in care activul suport scade, este un alt argument ce a dus investitorii spre aceste produse.

Variatiile mari pe care le au certificatele turbo, pot determina pierderi importante. Astfel, chiar daca cineva este dispus sa riste o mare parte din portofoliu pentru un castig rapid, acesta ar trebui sa cunoasca bine principiile de functionare a produselor structurate.

Este un semnal important atunci cand vedem ca in topul tranzactiilor intra un produs structurat. Nevoia de volatilitate a investitorilor cu un caracter puternic speculativ cat si capacitatea acestora de a se adapta si de a intelege mecanismul lor de functionare, deschid drumul pentru o gama cat mai larga de produse pe care piata de capital ar trebui sa le ofere.

Simion Tihon
Broker
27 iulie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide