Editoriale

Informatii piata

Promotia dividendelor


Saptamana aceasta am putea sa o punem in evidenta prin doua elemente:

Primul dintre ele se refera la dividende. Pe o piata intr-o perioada a indeciziei si lipsei investitorilor ceva mai mari, am avut parte de continuarea “promotiei” cu dividende, care si in acest an, mai provoaca usoare emotii investitorilor, emotii ce se sting relativ repede.

Intrebarea care se ridica este daca aceasta politica de dividend adoptata de majoritatea societatilor importante, este si benefica pe termen mediu si lung pentru afacerile pe care le desfasoara? Sa nu uitam ca ne aflam intr-o situatie nu tocmai calma in ceea ce priveste mediul de afaceri, iar o buna parte din societatile care acorda dividende utilizeaza aproape tot profitul anului financiar 2011 in acest scop. Este evident faptul ca pentru un bun mers sunt necesare resurse atat pentru activitatea curenta cat si pentru proiectele de dezvoltare. Ori daca se adopta aceasta forma pecuniara de stimulare a actionarilor intr-o perioada cand accesul la lichiditati este relativ scump, nu stiu cat de benefic poate fi pentru viitorul unei societati. In aceasta situatie trebuie sa cantarim foarte bine cat de sanatos este pentru un investitor sa isi cladeasca o strategie in jurul bonificatiior pe care le poate incasa.

Un al doilea element il reprezinta evenimentele de la compania Azomures. Dupa indelungi asteptari, la sfarsitul saptamanii trecute a venit comunicatul prin care Consiliul Concurentei isi dadea acordul pentru tranzactia dintre Ameropa si actionarii majoritari ai societatii. Stirile au continuat sa vina si in perioada imediat urmatoare, stiri care ne confirmau tranzactia si modificarile din structura actionariatului pe cale indirecta. Insa, odata cu avizul dat de Consiliul Concurentei, s-a deschis drumul pentru oferta de cumparare, care confrom legislatiei in vigoare, trebuie lansata in maximum doua luni de la data cand Ameropa a ajuns sa detina indirect o participatie majoritara in societate. Aceasta stire a provocat o reactie imediata si pozitiva asupra cotatiei insa pe parcurs s-a mai temperat entuziasmul, indicand faptul ca avizul mai sus amintit era oarecum luat in pret de catre investitori. Principala necunoscuta din oferta de cumparare o reprezinta pretul la care se face aceasta operatiune. Sunt diverse speculatii pe aceasta tema, unele orientandu-se spre marimea activului net, altele luand in considerare si pozitia Azomures ca si producator principal pe piata romaneasca, motiv pentru care pretul ar putea sa se situeze la valori mai mari decat capitlurile proprii. Pentru investitotii rabdatori nu mai este decat o chestiune de timp pana cand o sa afle exact ce pret li se va oferi pe actiunile AZO.

Putem adauga la final cateva cuvinte si despre oferta secundara de la Transelectrica. Spre finalul saptamanii a inceput sa se observe o crestere a numarului de subscrieri astfel ca pe transa mare s-a ajuns la un numar de 4.856.088 actiuni iar pe transa mica la 393.632 de actiuni. La cum a evoluat pana acum, este destul de probabil ca aceasta vanzare sa inregistreze succes, ceea ce ne da sperante, ca putem vedea si alte societati din portofoliul de stat, care ar putea fi valorificate prin mecanismul bursier, in vederea obtinerii de resurse suplimentare la buget.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
24 martie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide