Editoriale

Informatii piata

Punct si de la capat???


Saptamana aceasta trebuia sa avem o finalitate pentru ceea ce a reprezentat razboiul politic desfasurat in Romania. Din pacate, nu ni s-a oferit linistea mult dorita ci din contra, un nou episod de incordare si tensiuni care au amanat o solutie in ceea ce priveste referendumul, pana la inceputul toamnei.

In ceea ce priveste bursa romaneasca, aceasta si-a mentinut usoara miscare ascendenta, insa din pacate conditiile generale de desfasurare a tranzactionarii au ramas aceleasi, dominate de volume reduse si sedinte apatice.

Tot in aceasta perioada, ar fi trebuit sa avem informatii cu privire la oferta de vanzare secundara de la Transgaz. Cum era de asteptat in conditiile actuale, subiectul a fost uitat de persoanele implicate in aceasta operatiune, intarind faptul ca, o instabilitate politica se reflecta fidel in orice domeniu al economiei. In momentul de fata, mediul de afaceri este in asteptare, cotatiile valutare fluctueaza nestingherit in defavoarea leului, alimentate si de criza monedei unice, creand premisele unui blocaj cu efecte negative asupra prognozelor de crestere pe anul curent.

Facand o comparatie cu 2010, dupa momentul anuntarii masurilor de austeritate, bursa locala a intrat intr-o perioada de blocaj asemanator cu ce intampla acum: lipsa investitorilor mari, volume reduse si o piata dominata de speculatori. Practic, pana nu se clarifica situatia politica, este destul de probabil ca starea actuala sa se mentina, deregland si mai mult structura firava a pietei de capital romanesti.

Pentru ca situatia sa se complice si mai mult, pietele externe nu s-au aflat deloc intr-o zona de calm. Ca urmare a declaratiilor de saptamana trecuta, facute de presedintele Bancii Centrale Europene(ECB) cu privire la sustinerea zonei Euro, pietele au primit un impuls care usor a inceput sa isi piarda din inertie. Joi, se astepta o noua conferinta a ECB in care sa fie confirmat planul privind cumpararea de catre ECB a obligatiunilor emise de statele ce in momentul de fata trebuie sa ofere randamente nesustenabile. Discursul sustinut a dezamagit pietele financiare, fiind lipsit de detalii legate de modul de actiune si presarat mai degraba cu date statistice si idei despre ce ar trebui facut si in ce conditii, dar fara a se preciza exact cum si cand, lasand impresia unei amanari pana spre luna septembrie. Se pare ca strategia europeana in legatura cu situatia delicata a datoriilor suverante se mentine la stadiul de lipsa de coeziune si decizie in implementarea unor masuri concrete care sa dezactiveze acest butoi cu pulbere pe care s-a asezat moneda unica.

In loc sa avem parte de o resetare in plan intern la nivel politic iar in plan extern de o clarificare cu privire la criza zonei Euro, avem de fapt o situatie la fel de neclara ca si acum o saptamana, stare care va duce la acumularea unor tensiuni suplimentare peste cele deja existente, scazand astfel sansele ca economia romaneasca in ansamblu si bursa locala in particular sa reintre pe linia normalitatii.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
3 august 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide