Editoriale

Informatii piata

Punctul de inflexiune

Criza economica pe care a traversat-o Romania in ultimii ani, incepand cu 2008, a lasat un peisaj economic si social mult schimbat. Lucruri de neimaginat la orizontul lui 2007 – anul integrarii in Uniunea Europeana- s-au intamplat in acesti ani, iar istoria a fost rescrisa.

In plina criza priveam (ca o tableta impotriva pesimismului) la urmarile pozitive pe care le produce o criza. Se vorbea la acel moment despre criza ca despre o reactie a societatii la dezechilibrele majore de dezvoltare. Criza era acea raceala care ne intarea pentru a fi mai rezistenti in viitor. Criza era mijlocul prin care se corectau modelele gresite si se crea spatiu pentru aparitia unora noi.

Pacatele capitale erau enumerate incepand de la un aparat de stat prea putin restructurat, la o economie unde prea multe relatii comerciale erau discretionare (contracte cu statul, contracte intre firme private cu dedicatie) si trecand prin bule investitionale substantiale (fuga dupa imobiliare, de exemplu) pentru a incheia cu o intreaga clasa de consumatori aproape complet neinformati, cei care au reprezentat materia prima a celebrelor credite de consum cu buletinul. Visul frumos al economiei romanesti din perioada 2005-2007 ajunsese in ruina. Tigrul economic sud-est european ramase o expresie amara…

Dupa 7 ani de evolutii economice putem spune ca aceasta criza a avut efecte pozitive? Raspunsul nu poate fi universal, subiectivismul fiind evident. Dar, totusi, schimbari majore pozitive s-au produs in toate segmentele societatii romanesti. Daca ar fi sa comparam societatea romaneasca din 2015 cu cea din 2005 cred ca am masura diferente majore de realism, educatie economica si mai ales de asteptari adaptate la resurse si capacitati existente si mult mai putin la proiectii ale unor dorinte consumatoriste.

Dupa cei 7 ani de transformari avem semnale tot mai dese si mai semnifcative ca suntem in postura de a experimenta un nou ciclu economic de crestere. Perceptia generala a mediului de afaceri pare ca “se misca” spre optimism dupa ce, ani la rand, era blocata la niveluri scazute de pesimism. Ultimele cifre macroeconomice au confirmat acesta schimbare. Cresterea PIB a impresionat toti analistii eeconomici. Au fost cu totii surprinsi cum probabil au fost si cand economia a scazut fulgerator in 2009.

Traim in prezent un adevarat punct de inflexiune in economia romaneasca. Curba activitatii economice incepe sa isi schimbe directia, iar acest lucru, desi extrem de important, nu este sesizat plenar de toti actorii economici. Asta pentru ca viteza schimbarii este mica intr-un astfel de moment desi semnificatia lui este extrem de importanta.

Traim in prezent trecerea de la crispare la deschidere, de la disperare la speranta. Practic asistam la schimbarea mediului economic, iar rezultatele schimbarii economice se vor vedea in toate paturile societatii probabil intr-un an de zile. Ceea ce conteaza este ca un astfel de punct de inflexiune are o cadenta de circa 7-10 ani, iar sesizarea lui creaza oportunitati.

De acum incolo, a investi(a actiona) va fi mai bine decat a economisi(a proteja). A fi constructiv va fi mai bine decat a fi pasiv. Si mai ales a fi implicat si informat mai bine decat a fi neincrezator si indiferent.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
15 mai 2015


Autor: Alin Brendea
inchide